Slik så det ut da Wall Street stengte torsdag:

  • Den brede S&P 500-indeksen endte opp 0,42 prosent
  • Industritunge Dow Jones endte ned 0,09 prosent
  • Teknologiindeksen Nasdaq endte opp 0,81 prosent

Kraftig oppgang for Nikola

Hydrogenbilselskapet Nikola steg 21,48 prosent. Nikola er en av det norske hydrogenselskapet Nels viktigste samarbeidspartnere.

Oppgangen kommer etter at selskapet torsdag presenterte ferske kvartalstall. Nikola rapporterte et nettoresultat på minus 268 millioner dollar i tredje kvartal 2021, mot minus 80 milliarder dollar i samme kvartal året før.

Med kvartalsoppdateringen opplyste også selskapet at det ser for seg en bot på 125 millioner dollar hvis selskapet blir enig med det amerikanske Finanstilsynet, SEC, rundt SECs etterforskning av Nikola.

«Nikola og staben ved SEC har vært engasjert i diskusjoner om en løsning av SECs etterforskning. Selskapet forventer at, hvis den blir godkjent, vil resolusjonen inkludere en bot på 125 millioner dollar betalt i avdrag over tid. Den endelige løsningen av denne saken er underlagt dokumentasjon som er tilfredsstillende for alle partene, og fullføring av ethvert oppgjør er betinget av en avstemning fra kommisjonærene hos SEC», heter det i meldingen.

Samtidig har Nikola til hensikt å søke refusjon fra grunnleggeren, Trevor Milton, for kostnader og skader i forbindelse med myndighetenes etterforskning, opplyses det.

Den tidligere Nikola-sjefen Milton er tiltalt for bedrageri og å ha kommet med falske og villedende påstander overfor investorer.

Moderna leverte lavere omsetning enn ventet

Gjennom handelsdagen falt vaksineselskapet Moderna kraftig. Selskapet presenterte tidligere torsdag skuffende tall for tredje kvartal. Aksjen endte ned 17,89 prosent.

Selskapet fikk en omsetning på fem milliarder dollar i tredje kvartal. På forhånd ventet analytikerne en omsetning på 6,3 milliarder dollar, ifølge NTB.

Samtidig opplyste selskapet at de nedjusterer prognosene for salg av vaksiner i 2021. Grunnen er at blant annet at selskapet skal omstille produksjonen for å kunne øke kapasiteten.

Torsdag rettet sjefen i Verdens helseorganisasjon (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus skarp kritikk mot vaksineprodusenter for manglende innsats for vaksineleveranser til fattige land.

– Produsenter bør prioritere Covax-programmet, ikke utbytte for aksjeeierne, sa generaldirektør Ghebreyesus.

Fattige land har kun mottatt 0,4 prosent av koronavaksinene i verden, mens innbyggerne utgjør 9 prosent av verdens befolkning.

Ventet avgjørelse fra Fed

Onsdag kom beskjeden fra den amerikanske sentralbanken (ofte kalt Fed) som markedene har ventet på siden forrige rentemøte i september.

Der kom det frem at Fed trapper ned de massive støttekjøpene av verdipapirer som har stimulert økonomien gjennom pandemien.

Sentralbanken har kjøpt statsobligasjoner og andre statlige rentepapirer for 120 milliarder dollar i måneden siden juni i fjor i såkalte «kvantitative lettelser» for å støtte økonomien. Programmet har bidratt til at amerikanske aksjer har fortsatt å stige til rekordnivåer i år.

Nå skal dette trappes ned med 15 milliarder dollar i måneden i november og desember, og lignende reduksjoner vil trolig kunne gjøres fremover, selv om Fed understreket i pressemeldingen sin at den kan justere nivået dersom de økonomiske utsiktene endrer seg.

Samtidig holdt Fed renten uendret og signaliserte samtidig at de ikke ville haste med å sette opp renten før tilstanden i økonomien tilsier det.

Investorene på Wall Street reagerte positivt på nyhetene og sendte etter hvert de toneangivende indeksene opp. Både S&P 500, Dow Jones og Nasdaq endte på nye rekorder onsdag ettermiddag amerikansk tid.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.