De toneangivende amerikanske indeksene falt fra start tirsdag, etter en liten men etterlengtet opptur mandag.

Ved stengetid så det slik ut.

  • Den brede S&P 500-indeksen falt 1,12 prosent.
  • Industritunge Dow Jones falt 1,01 prosent.
  • Teknologiindeksen Nasdaq falt 0,95 prosent.

Tror på nok en trippel renteheving

Markedsaktørene venter spent på ukens høydepunkt som skjer onsdag: rentebeslutningen fra den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed). CNBC skrev mandag at investorer har begynt å dumpe aksjer i frykt for at Fed vil gå for hardt frem med rentehevingene og vippe økonomien over i resesjon. Fed har allerede hevet styringsrenten med 0,75 prosent både i juni og i juli.

Markedet priser for tiden inn størst sannsynlighet for nok en renteheving på 0,75 prosentpoeng denne uken, men også en liten sannsynlighet for en renteheving på et helt prosentpoeng. I forrige uke tiltok inflasjonsfrykten, etter at august-tall for prisveksten i USA var høyere enn ventet. Det bidro til et kraftig fall i aksjemarkedet, der S&P 500-indeksen hadde sitt kraftigste fall siden juni 2020.

Seniorøkonom i DNB, Kyrre Aamdal, tror likevel Fed vil nøye seg med enda en trippel renteheving.

– Jeg tror FED kommer til å heve renten med 75 prosentpoeng. De fikk seg riktignok en overraskelse med høyere inflasjon enn forventet i august, men de har allerede hevet renten en god del.

Videre tror Aamdal markedet vil følge nøye med på sentralbankens veiledning for den fremtidige rentebanen.

– Markedet vil ifølge med på signalene Fed gir for videre renteheving. Nå vil vi også få innsyn i Fed-medlemmenes anslag til renten fremover gjennom såkalte dot plott.

I tillegg til selve beslutningen denne uken, er det også knyttet stor spenning til hvordan sentralbanken vurderer utsiktene fremover. Jerome Powell har ved flere anledninger vært tydelig på at Fed ikke vil ta foten av bremsen før det er tydelige tegn på at inflasjonen er på vei ned.

Nedgang i Europa

Aamdal understreker at effekten av rentehevingene ikke har kommet helt enda. Dette skyldes at amerikanske husholdninger har faste renter på boliglånene og at de er mindre gjeldsfinansiert enn i Europa. Men i 2023 kan pipen fort få en annen lyd.

– Dersom man skal ta opp nye obligasjonslån og privatlån kommer rentekostnaden til å være langt høyere enn tidligere, sier Aamdal.

Tirsdag så det lyst ut i det europeiske aksjemarkedet i morgentimene, men det tok ikke lang tid før det snudde til nedgang. Investeringsdirektør Alexander Miller i Odin Forvaltning sa tidligere tirsdag til DN at det ikke er renteheving som bekymrer markedet, men hvor store og hyppige renteøkningene blir fremover.

– Risikoappetitten, som har vært ekstrem, men har gjennomgått et stort skifte og er nå på et helt annet nivå, sa han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.