De tre ledende amerikanske børsindeksene, Dow Jones, S&P 500 og Nasdaq, svingte tirsdag heftig mellom minus og pluss, og det endte til slutt med nedgang over hele linjen.

Slik endte det på de amerikanske børsene tirsdag:

  • Den brede S&P 500-indeksen falt med 1,22 prosent.
  • Den industritunge Dow Jones-indeksen var ned 0,19 prosent.
  • Teknologiindeksen Nasdaq endte ned 2,28 prosent.

De færreste tror uroen og nervøsiteten på børsene er over med det første. Det gjelder spesielt for typiske vekst- og teknologiaksjer.

– Jeg tror ikke dette er over. Dette er en fordøyelsesprosess for et nytt klima som vi ikke er forberedt på, sa Liz Young, sjefstrateg for investeringer hos amerikanske SoFi, til CNBC tirsdag kveld.

Mandagens snuoperasjon

Ukens første handelsdag ble preget av en skikkelig snuoperasjon på Wall Street. Etter et bredt og brutalt fall på formiddagen, hvor den teknologitunge indeksen Nasdaq nærmet seg et fall på hele fem prosent, var det senere duket for en saftig kuvending ved de tre hovedindeksene. Da handelsdagen i USA var over, endte de tre toneangivende indeksene i pluss.

– Bakteppet er igjen uro forbundet med forestående innstramninger fra Fed, kombinert med den spente situasjonen rundt Russland og Ukraina. Men bunnfiskerne sørget for at det amerikanske aksjemarkedet hentet seg sterkt inn mot slutten i går, skriver sjefsøkonom i Handelsbanken Marius Gonsholt Hov i en morgenrapport tirsdag.

Tiåringen stiger

Renten på amerikansk statsgjeld med ti års løpetid, ofte omtalt som tiåringen, stiger tirsdag. De har steget kraftig i løpet av det nye året og i takt med signaler om innstramninger i pengepolitikken til USAs sentralbank Federal Reserve (Fed).

I tillegg er det stor spenning knyttet til Feds rentemøte onsdag, hvor det ventes en pekepinn på hvorvidt styringsrenten skal opp allerede i mars. Dette er blitt signalisert av flere av Fed-medlemmene, blant annet sentralbanksjef Jerome Powell som sa følgende på en høring i Senatet tidligere i januar:

– Dersom ting utvikler seg som forventet vil vi normalisere politikken, noe som betyr at vi kommer til å avslutte våre aktivakjøp i mars, og øke renten i løpet av året, sa Powell ifølge CNBC.

Bakgrunnen for rentehevingen er høye inflasjonstall og forventninger om fortsatt høy prisvekst.

En oppgang i lange renter er gjerne negativt for såkalte vekstselskaper, selskaper som er priset basert på fremtidig inntjening. Den teknologibaserte indeksen Nasdaq svinger derfor ofte i takt med renten fordi mange av teknologiselskapene anses som vekstselskaper.

Konflikten mellom Ukraina og Russland tynger også markedet. Det er fare for at Russland ytterligere begrenser gasseksporten til Europa, noe som vil forverre energikrisen og fyre opp inflasjonen enda mer. Det betyr at kjøpekraft trekkes bort og rammer den økonomiske aktiviteten.

Korreksjon

Tross mandagens lille opptur, er vekstaksjer globalt ned 12 til 15 prosent i år, noe som kvalifiserer til å beskrives som en korreksjon.

Det markedet ofte betegner som en «tradisjonell» korreksjon er et fall på over ti prosent, i et ikke-definert tidsrom, men gjerne målt fra «toppen».

Tirsdag faller samtlige av teknologigigantene like etter åpning. Strømmeselskapet Netflix som hadde en knallhard slutt på forrige ukes handel da aksjekursen stupte med over 20 prosent, falt ytterligere 5,35 prosent tirsdag. Apple og Tesla falt henholdsvis 1,14 og 1,25 prosent.

Microsoft, som la frem kvartalsresultater rett etter børsslutt tirsdag kveld, falt med 2,66 prosent. Selv om Microsoft leverte litt bedre resultater enn ventet, fortsatte fallet i etterhandelen.

– Å kalle dette en massakre blir for drøyt, men dette er helt klart en korreksjon der enkelte selskaper blir straffet hardt, sa sjefstrateg Christian Lie i Formuesforvaltning til DN mandag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Denne uken rettes alles øyne mot Fed: – Rentehevingen er nå priset inn i markedet