Det var duket for en dramatisk og turbulent dag på Wall Street onsdag, etter at den amerikanske sentralbanken jekket opp styringsrenten med nye 0,75 prosentpoeng – denne gangen for fjerde gang på rad.

Etter pressekonferansen med Fed-sjef Jerome Powell endte det med et både kraftig og bredt fall på Wall Street onsdag.Teknologitunge Nasdaq raste over 3,5 prosent, mens S&P 500 falt hele 2,5 prosent.

Ved børsåpning torsdag fortsatte gårsdagens fall i markant styrke, men utover handelsdagen dempet fallet seg. Dow Jones lå en stund i stigende terreng, men mot stengetid snudde også denne indeksen igjen til fall.

Da handelsdagen var over torsdag så det slik ut på Wall Street:

  • Industritunge Dow Jones Industrial Average falt 0,46 prosent.
  • S&P 500 falt 1,06 prosent.
  • Teknologitunge Nasdaq Composite falt 1,73 prosent.

Dermed endte det med fall på Wall Street for fjerde dagen på rad.

To akter

Like etter rentebeskjeden ble offentliggjort onsdag, skjøt de ledende indeksene opp.

Årsaken var trolig en setning i pressemeldingen som fulgte med rentebeskjeden. Det het nemlig at Fed fremover vil ta hensyn til den akkumulerte renteoppgangen – altså, hvor mye de allerede har strammet til og tidsforsinkelsen mellom en renteøkning og effekten den har på økonomien.

– Det at Fed nå begynner å gi noen hint om mer forsiktighet fremover, sørget for at renten på den amerikanske toåringen, som er spesielt følsom for endringer i forventningene til Fed, trakk umiddelbart ned med vel ti basispunkter på beskjeden i går, skriver Handelsbanken.

Men så snudde det brått.

For da Powell holdt en pressekonferanse en halvtime senere, presiserte han at det var altfor tidlig å begynne å tenke på noen pause i rentehevingene. Samtidig understreket Powell at rentenivået trolig skal høyere enn tidligere kommunisert.

Oppgangen ved de ledende indeksene ble altså kortvarig, og Wall Street sudde til fall nærmest umiddelbart etter at ordene hadde forlatt Powells munn.

Overrasket markedet

Styringsrenten i USA ligger nå i intervallet mellom 3,75 og fire prosent. Ved septembermøtet signaliserte sentralbanken at rentenivået ville komme opp på 4,6 ved utgangen av 2023, men onsdag varslet altså Powell at dette nivået kan bli høyere.

– Kommunikasjonen fra Fed kan godt sies å være i tråd med markedsforventningene all den tid markedet priser en renteheving på 55 basispunkter på det neste møte i desember og en rentetopp rett i overkant av 5 prosent, skriver Magne Østnor i en oppdatering fra DNB Markets torsdag morgen.

Tiåringen, altså renten på amerikanske statsobligasjoner med en løpetid på ti år, har også steget det siste døgnet og ligger på døye 4,2 prosent. Det tilsvarer en oppgang på 0,15 prosent fra i onsdag. Toåringen har også steget med samme styrke, og ligger på 4,73 prosent torsdag formiddag.

At rentene stiger, er en indikasjon på at markedet forventer økte renter både på kort og lang sikt. Samtidig påpeker Østnor at det var noen av Powells uttalelser, som overrasket markedet i går:

– Markedet har nok ikke tatt høyde for Powells kommentarer om at styringsrenten kan måtte holdes høy lenge. Rentetoppen er ventet å nås i mars neste år, før første rentekutt forventes å komme allerede i november.

Twitter-dramaet fortsetter

Tidligere i år ble det kjent at verdens rikeste mann og Tesla-eier Elon Musk ville kjøpe det sosiale mediet Twitter. Men så ville han ikke det likevel, og gikk til sak mot selskapet med anklager om at Twitter ikke hadde oppgitt korrekt antall spam-kontoer på plattformen.

Musk trakk seg imidlertid fra søksmålet, og tok dermed over som Twitter-eier for en ukes tid siden. Da ble også selskapet tatt av børs.

Dramaet rundt Musks Twitter overtakelse er riktignok langt fra over. Torsdag melder Bloomberg at Musk akter å sparke omtrent halvparten av de ansatte i Twitter, det vil si ca. 3,700 ansatte.

Kjøpet av Twitter kostet Musk 44 milliarder dollar - eller vel 467 milliarder kroner.

Rett etter overtagelsen av selskapet sparket Musk den tidligere Twitter-sjefen Parag Agrawal, samt selskapets finansdirektør og advokat.

Ifølge analytiker Dan Ives i Wedbush, har Musk betalt så mye som 20 milliarder dollar for mye for Twitter, noe som tvinger ham til å kvitte seg med ansatte for å sikre sine egne og investorenes penger, skriver CNBC. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.