Wall Street åpnet tydelig ned mandag, i et fall drevet av frykten for nye smittebølger.

Fallet hentet seg noe inn gjennom handelsdagen, inntil klokken 20.00 norsk tid, da den amerikanske sentralbanken annonserte at de ville begynne å kjøpe opp gjelden til selskaper – såkalte obligasjoner.

Da Wall Street stengte lå de viktigste amerikanske indeksene tydelig i pluss:

  • Den brede samleindeksen S&P 500 var opp 0,8 prosent
  • Industriindeksen Dow var opp 0,6 prosent
  • Teknologitunge Nasdaq var opp 1,4 prosent

Indeksene hentet seg inn fra et toppnivå like etter sentralbankens beskjed, men oppgangen er likevel en kraftig snuoperasjon etter en handelsdag som åpnet med fall på mellom 1,8 og 2,8 prosent.

7100 milliarder kroner

Det nye krisegrepet er gammelt nytt, og ble annonsert allerede den 23. mars. Markedet responderte likevel positivt da sentralbanken annonserte at obligasjonskjøpene ville begynne.

Sentralbanken, også kjent som Fed, skal bruke inntil 750 milliarder dollar på obligasjoner, begrenset til inntil ti prosent av utestående gjeld hos selskapene. Det tilsvarer 7100 milliarder kroner. Planen, ifølge en pressemelding fra Fed, er å bygge en bred portefølje av selskaper som tilfredsstiller forskjellige krav – inkludert en kredittvurdering over BBB-, altså verdipapirer som omtales som «investment grade».

Obligasjonene handles i det såkalte andrehåndsmarkedet, der gjelden videreselges, og hensikten med ordningen er å bedre situasjonen i kredittmarkedene.

Fed har også annonsert at de vil kjøpe obligasjoner direkte fra selskapene, men dette programmet er ennå ikke iverksatt.

Koronafrykt preger markedene

Økende koronasmitte i flere amerikanske delstater, samt et nytt utbrudd i den kinesiske hovedstaden Beijing har tynget de globale finansmarkedene mandag.

– Alt i alt er det mulig at vi globalt ruster oss bedre mot sårbarheten, og selv om det skulle komme en ny smittebølge, er det ikke gitt at den blir så dødelig som den første. Likevel forventer vi at markedet vil være besatt av hva som skjer i de statene som har smitteoppgang denne uken, sier strateg Jim Reid i Deutsche Bank til Marketwatch.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.