Wall street har hatt en bekmørk start på det nye året, og på mandag startet handelen med fall - for femte dagen på rad. Det så spesielt dystert ut for teknologiindeksen Nasdaq, som falt med hele 2,41 prosent ved åpning. Indeksen korrigerte seg likevel kraftig utover ukens første handelsdag, og endte til slutt med en marginal stigning.

Slik så det ut ved de tre toneangivende indeksene etter stengetid på mandag:

  • Den brede S&P indeksen falt 0,14 prosent.
  • Industritunge Dow Jones falt 0,45 prosent.
  • Teknologiindeksen Nasdaq steg 0,05 prosent.

Tung start på året

I forrige uke bidro forventningene om rentehevinger til en nedgang på teknologiindeksen Nasdaq. For samtidig som signalene om at renteheving er i siktet begynte renten på amerikansk statsgjeld med ti års løpetid, ofte omtalt som tiåringen, å stige.

Mandag før børsåpning lå tiåringen på 1,79 prosent, opp fra rundt 1,3 prosent for en måned siden.

En oppgang i lange renter er gjerne negativt for såkalte vekstselskaper, selskaper som er priset basert på fremtidig inntjening. Nasdaq svinger derfor ofte i takt med renten fordi mange av teknologiselskapene anses som vekstselskaper.

Til tross for en brå nedgang ved åpning på mandag, klarte de store teknologiaksjene å stabilisere seg utover dagen. Facebooks Meta og Amazon kom seg gjennom handelsdagen med relativt marginale fall på henholdsvis 1,12 og 1,22 prosent, etter den tøffe åpningen.

Før børsåpning mandag hadde imidlertid Nasdaq falt over fire prosent i løpet av årets fem første handelsdager.

Den brede S&P indeksen og industritunge Dow Jones fortsetter forrige ukes fallende trend, og er røde ved endt handel mandag.

Ifølge CNBC falt mer en 70 prosent av aksjene på S&P indeksen mandag. Nike falt med 5,4 prosent, mens treningstøyprodusenten Lululemon endte med en nedgang på to prosent. Nedgangen kom etter at Lululemon mandag annonserte at omikron hadde påvirket salgsresultatene for fjerde kvartal 2021.

Inflasjonstall i vente

Onsdag denne uken slippes inflasjonstallene for USA i desember. Marius Gonsholt Hov, analytiker i Handelsbanken, skriver i en morgenrapport onsdag at dette er noe som markedene bør følge med på denne uken.

I forrige uke ble referatet fra desembermøtet i den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) offentliggjort.

Etter å ha gjentatt at den høye inflasjonen er forbigående i mange måneder, kom det frem at flere av medlemmene uttrykte bekymring for den høye prisveksten. Referatet inneholdt sterke signaler om at Fed kan stramme inn pengepolitikken tidligere enn ventet, for å holde tritt med den høye inflasjonen.

Det ble diskutert at sentralbanken kan måtte komme til å heve renten tidligere og i et raskere tempo enn tidligere signalisert.

– Inflasjonen steg som kjent til 6,8 prosent i november – høyeste nivå siden 1982, og er dessuten ventet videre opp til 7,0 prosent i desember, skriver Hov.

Markedet har reagert sterkt på signalene fra Fed. Hov skriver at markedene allerede har priset inn en renteheving fra Fed i mars.

– Markedet begynner å prise en renteøkning fullt ut i mars, skriver Hov.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.