Gårsdagens oppløftende vaksinenyheter sendte Dow Jones og S&P 500 til værs mandag, mens Nasdaq falt, tynget av hjemmekontor-aksjer. Teknologifallet fortsetter tirsdag.
Slik ser nøkkelindeksene ut ved stengetider klokken 22 norsk tid tirsdag kveld:
- Industritunge Dow Jones er opp 0,9 prosent.
- Den brede S&P 500-indeksen er ned 0,14 prosent.
- Teknologiindeksen Nasdaq Composite er ned 1,37 prosent.
Dermed fortsetter Dow Jones oppgangen fra mandagen, da indeksen endte opp hele 2,95 prosent.
Rotasjon i markedet
Nasdaq har så langt tjent på at folk måtte holde seg hjemme under koronapandemien. Nå ser man derimot et skifte i markedet, der selskaper knyttet til bedring av økonomien og gjenåpning av samfunnet gjør det bedre.
Ifølge CNBC sier sjefstrateg Terry Sandven at teknologi- og kommunikasjonstjenester fremdeles vil være favorittsektorer på lang sikt, men at på kort sikt, nå som man ser økonomisk forbedring i sikte, vil disse utkonkurreres av blant annet bil- og flyselskaper og produsenter. Sandven kaller det en rotasjon i markedet, som han tror vil fortsette til slutten av året.
Både Chevron og Boeing-aksjen stiger, henholdsvis fire og fem prosent.
Hjemmekontor-aksjene Zoom og Amazon fortsetter å falle på USA-børsen, henholdsvis ni og 3,5 prosent.
Markedene reagerte umiddelbart på mandagens nyhet om at det amerikanske legemiddelselskapet Pfizer, i samarbeid med tyske Biontech, har utviklet en koronavaksine som kan være 90 prosent effektiv.
– Fortsatt kan det komme tilbakeslag, knyttet til vanskeligheter med distribusjon og lignende, men nyhetene er uansett positive, og gir håp om at man raskere kan komme tilbake til normalitet enn det man har turt å håpe på tidligere. Det virket i alle fall å være investorenes dom enn så lenge, skriver rente- og valutaanalytiker Ingvild Borgen Gjerde i sin morgenrapport tirsdag.
Markedsreaksjonen sterkest i Europa
Børsene i Europa steg kraftig etter nyheten mandag. Wall Street åpnet rekordsterkt, men stemningen surnet til mot slutten av handelsdagen og Nasdaq falt 1,5 prosent.
At markedsreaksjonene var størst i Europa er naturlig, av flere årsaker, skriver Gjerde videre.
– For det første var nyhetene i går noe som gir faktisk optimisme om vektutsiktene fremover. Det var altså syklisk optimisme som drev børsene opp, i motsetning til det som stort sett har drevet børsene opp tidligere i år, nemlig den ekstremt støttende sentralbankpolitikken.
Sistnevnte har først og fremst gagnet de store teknologiselskapene, både fordi de lave rentene gjør at nåverdien av inntjeningen deres i fremtiden blir ekstra høy og fordi mange har økt inntjeningen sin, til tross for det kraftige fallet i økonomisk aktivitet for øvrig, ifølge Gjerde.
Hun trekker også frem at Europa er blitt hardere rammet av koronakrisen økonomisk sett, ettersom nedstengingen har vært mer omfattende.
Hovedindeksen på Oslo Børs stengte ned 0,48 prosent til 878,93 poeng tirsdag og falt dermed noe tilbake etter mandagens kraftige oppgang.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.