For andre dag på rad faller de viktigste amerikanske indeksene markant, selv etter å ha hentet seg inn den siste halvtimen:

  • Den brede samleindeksen S&P 500 er ned 1,7 prosent
  • Industriindeksen Dow er ned 2,1 prosent
  • Teknologitunge Nasdaq er ned 1,5 prosent

Dermed følger Wall Street de europeiske børsene, som også falt tydelig onsdag. Oslo Børs’ hovedindeks endte ned 1,5 prosent.

«Et smertenivå som er vanskelig å fange med ord»

I førhandelen så det annerledes ut, og pilene pekte oppover på børsen i New York. Så gikk USAs sentralbanksjef Jerome Powell på talerstolen. Her tegnet han et dystert bilde av den amerikanske økonomien som er utsatt for «et smertenivå som er vanskelig å fange med ord».

Wall Street lå an til oppgang i førhandelen, men sentralbanksjef Jerome Powell snudde bildet på hodet.
Wall Street lå an til oppgang i førhandelen, men sentralbanksjef Jerome Powell snudde bildet på hodet. (Foto: Jacquelyn Martin)

– Selv om den økonomiske responsen har kommet tidsnok og vært passende stor, er dette muligens ikke siste kapittel, i og med at veien videre både er høyst usikker og utsatt for stor nedsiderisiko, sa han.

Hvilke andre grep sentralbanken vurderer er ikke kjent, men Powell gjentok igjen at han er meget skeptisk til negative renter.

Dårligste «P/E» siden 2002

Hvis Powells uttalelser dyttet Wall Street utfor, ble det ikke bedre da David Tepper lot seg intervjue en liten stund senere. Tepper, som grunnla av hedgefond-kjempen Appaloosa Management, utløste et ytterligere fall, ifølge CNBC, da han oppsummerte sitt markedssyn for kanalens seere.

– Dette er kanskje det nest mest overvurderte aksjemarkedet jeg har sett noen gang, sa han.

Det er markedet i 1999 som har den tvilsomme æren av å være det mest overvurderte, ifølge Tepper.

Litt av bakteppet for uttalelsene er at estimatene for ventet inntjening (såkalt P/E, eller price/earnings) på selskapene i S&P 500-indeksen det neste året, har økt til over 20 ganger. Dette er det høyeste nivået siden 2002.

Selskapenes inntjeninger ligger naturlig nok an til å være svake det neste året, men aksjekursene har likevel hentet seg kraftig inn fra krakket som ble utløst av koronaviruspandemien i februar.

Skeptisk til tech-aksjer

S&P 500 er etter onsdagens fall nede «bare» 16 prosent fra et foreløpig rekordnivå i februar, etter å ha steget 26 prosent fra årets bunnivå i midten av mars.

Nasdaq er på sin side i pluss for året, etter å ha hentet inn hele koronafallet siden mars, godt hjulpet av selskaper som Amazon og Netflix. Appaloosa-sjef Tepper tror imidlertid ikke teknologiaksjene vil bidra til noen videre oppgang.

– Bare fordi Amazon er i en perfekt posisjon, betyr det ikke at det ikke er korrekt verdsatt. Google eller Facebook, dette er reklameselskaper. De er ikke rike, men de kan være korrekt verdsatt, sa han.

Trump tok til Twitter

Uttalelsene kan ikke ha slått an hos USAs president Donald Trump som onsdag raste mot «rikinger» som snakker negativt om markedene. Trump antydet at noen av dem har veddet på kursfall, og antydet at dette muligens kunne være ulovlig på Twitter:

Det er uklart om presidenten sikter til noen spesifikt, men meldingen ble publisert før Tepper gikk på luften. Dermed kan det like gjerne være Teppers hedgefondmilliardærkollega Stanley Druckenmiller, som uttalte at nedsiden i markedene er den største han har sett i sin karriere tirsdag kveld.

Trump kommenterte også uroen i forholdet til Kina på Twitter, der han skrev at det å ha med landet å gjøre er «meget kostbart»:

– 100 handelsavtaler kunne ikke gjort opp mellomlegget – og alle de uskyldige livene tapt! Skrev presidenten med henvisning til handelsavtalen underskrevet i januar og spredningen av koronaviruset – «pesten fra Kina» som han kaller sykdommen – som kom like etter.

Meldingen bidrar neppe til å lette forholdet mellom de to landene. Muligheten for en ny handelskrig mellom dem har tynget markedene den siste tiden, og trusler om brede sanksjoner mot Kina fra den Trump-allierte senatoren Lindsay Graham bidro til fallet på Wall Street tirsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.