Fredag kom «månedens viktigste tall», nemlig antall nye jobber som blir tilført den amerikanske økonomien, også omtalt som «non-farm payrolls».

Rapporten viser at det ble skapt 528.000 antall nye arbeidsplasser i den amerikanske økonomien i juli. Ledighetsraten falt til 3,5 prosent.

På forhånd var det ventet en uendret ledighetsrate på 3,6 prosent, og en økning i antall arbeidsplasser på 250.000.

Økningen var langt sterkere enn ventet, og det betyr at den amerikanske sentralbanken, Fed, mest sannsynlig vil måtte økte renten ytterligere for å få bukt på en skyhøy inflasjon på 9,1 prosent.

Frykten for høyere renter smittet over på Wall Street. Ved åpning av Wall Street falt samtlige hovedindekser betraktelig. Drøye timen ut i handelsdagen hadde nøkkelindeksene hentet seg noe inn, men det ble ruglete utover dagen.

Da fredagen ble gjort opp, så nøkkelindeksene slik ut:

  • Den brede S&P 500-indeksen ble justert ned med 0,16 prosent.
  • Industritunge Dow Jones steg marginal med 0,23 prosent.
  • Teknologitunge Nasdaq falt 0,50 prosent.

– Må hoppe av på neste stasjon

Investorene på Wall Street har den siste tiden øynet et håp om at den amerikanske sentralbanken Federal Reserve ikke vil sette opp rentene like mye som signalisert.

Fredagens sterke jobbtall indikerer det motsatte, mener Art Hogan, sjefstrateg ved B. Riley Financial.

– Enhver som hoppet på «Fed kommer til å snu neste år, og begynne å kutte renter»-toget kommer til å måtte hoppe av på neste stasjon. For det ligger ikke i kortene, sier Hogan til CNBC.

– Det er klart at vi ikke er i en situasjon der økonomien bremser eller er på vei inn i en resesjon her og nå, sier Hogan.

Jobbtall-rapporten fra fredag er én av to slike som sentralbanken kan se an før den tar en avgjørelse på hvor mye renten heves ved september-møtet.

Før arbeidsmarkedsrapporten mente markedet det var 40 prosent sannsynlighet for at det blir enda en trippelheving fra Fed i september. Med dagens sterke jobbtall og et fortsatt sterkt lønnspress, kan dette presses opp til sannsynlighetsovervekt, skriver analytikerne Marius Hov, Sara Midtgaard og Nils Knudsen i Handelsbankens morgenrapport fredag.

Tesla-aksjen faller etter godkjent aksjesplitt

Torsdag natt norsk tid avholdt elbilgiganten Tesla sin årlige generalforsamling. På dagsordenen sto blant annet godkjennelsen av en tre for én-aksjesplitt, hvor hver aksje omgjøres til tre aksjer.

Basert på aksjeprisen da Wall Street stengte torsdag, ville ny pris per aksje være 308 dollar, i stedet for 924 dollar.

Fredag falt likevel Tesla-aksjens kurs med over seks prosent. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.