Alle de toneangivende indeksene var tydelig ned da Wall Street stengte tirsdag.

  • Industriindeksen Dow endte ned 1,89 prosent
  • Samleindeksen S&P 500 endte ned 2,05 prosent
  • Teknologi-tunge Nasdaq endte ned 2,06 prosent

Nasdaq som steg mandag, samt hele forrige uke, avslutter dermed sin lengste seiersrekke med handelsdager siden i fjor. Indeksen har fortsatt, i motsetning til de to andre, steget i år – ettersom hele det stupbratte koronautløste fallet er hentet inn siden midten av mars.

– Markedene trekkes mellom optimisme på vegne av den tentative gjenåpningen av visse økonomier, og varsomhet i møte med de fortsatt mørke økonomiske dataene, skrev Mike Pyle, sjef for global investeringsstrategi i Blackrock Investment Institute i et notat tirsdag.

Sanksjonstrusler i ny lov

Mandag pekte også senior porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand på to ting markedene følger nøye: Gjenåpningstakten og faren for en ny handelskrig mellom USA og Kina.

Epidemiologen Anthony Fauci advarte tirsdag mot å gjenåpne for fort, for å unngå ny oppblomstring av smitte.

Ifølge CNBC var det nettopp aksjer i selskapene som har mest å vinne på gjenåpning, eiendom og detaljhandel, som trakk indeksene mest ned.

Fallet tirsdag tiltok ifølge kanalen for alvor da senator Lindsay Graham foreslo et utkast til en ny lov, som skal tvinge Kina til å bistå etterforskere som skal undersøke hvordan koronaviruset oppsto og fikk spre seg.

– Overbevist om at Kina aldri vil samarbeide

Graham er en av president Trumps nære allierte, og den foreslåtte loven vil medføre brede sanksjoner mot Kina, dersom Beijing ikke lystrer.

– Jeg er overbevist om at Kina aldri vil samarbeide med en seriøst etterforskning, med mindre de blir tvunget til det, sa Graham om loven, ifølge Reuters.

Fra kinesisk hold kom foreløpig siste nytt mandag kveld, da kilder nær regjeringen sa til avisen Global Times at landet nå revurderer hele handelsavtalen med USA.

De amerikanske inflasjonstallene (kpi) for april kom inn omtrent som ventet før børsåpning på minus 0,8 prosent. Ellers kunngjorde den amerikanske sentralbanken at den torsdag begynner å kjøpe gjeld – børsnoterte selskapsobligasjonsfond – for å støtte selskapene under koronakrisen.

Takeaway-aksje eksploderte

Aksjene som muligens har fått mest oppmerksomhet tirsdag er Grubhub og Uber. Handelen i førstnevnte ble stanset flere ganger etter en vanvittig oppgang, utløst av rykter om at Uber har levert et tilbud for å kjøpe selskapet.

Grubhub er en tjeneste for hjemlevering av mat fra restauranter, sammenlignbart med Foodora her hjemme. Også Uber har gått inn i samme marked med sitt Uber Eats-konsept.

Aksjen var opp 29 prosent da Wall Street stengte. Uber-aksjen steg på sin side 2,4 prosent.

Tesla-aksjen endte knepent ned 0,2 prosent etter å ha ligget tydelig i pluss hele dagen. Mandag åpnet Tesla-sjef Elon Musk elbilselskapets California-fabrikk til tross for et smittevernbegrunnet forbud. Selv om Musk nærmest utfordret myndighetene til å arrestere ham i en Twitter-melding mandag kveld, er han fortsatt på frifot.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.