Torsdag ble det klart at arbeidsledigheten i USA har steget bratt den siste måneden. Bare den siste uken har nesten 3,3 millioner nye arbeidstagere søkt om dagpenger, noe som er ny rekord.

Likevel fortsetter Wall Street-børsene oppgangen, som startet med den beste dagen for den industritunge Dow Jones-indeksen siden 1993 på tirsdag.

Administrerende direktør Magny Øvrebø i Holbergfondene tror det skyldes at senatet i USA ble enige om en økonomisk krisepakke på 2000 milliarder dollar.

– I dag hadde man kanskje forventet – gitt arbeidsledighetstallene, som var mye høyere enn noen gang før – at det skulle bli en dårlig dag, men det er helt tydelig at markedet har fokusert på alle disse krisepakkene, sier hun til DN.

De tre hovedindeksene svingte noe gjennom børsdagen, men tok seg kraftig opp mot slutten. Ved stenging så fasit slik ut:

  • Dow Jones opp 6,24 prosent
  • S&P 500 opp 6,13 prosent
  • Nasdaq Composite opp 5,6 prosent
Wall Street Journal

Sterk ordbruk

Også i Europa har det vært en god dag for børsene, og de fleste toneangivende indeksen pekte opp ved børsstenging. I Norge sto hovedindeksen på Oslo Børs opp 1,4 prosent.

Også dette tror Øvrebø skyldes at finansinstitusjoner over hele verden har vist at de er villige til å sprøyte inn penger for å berge økonomien. Blant annet uttalte G20 landene torsdag at de var villige til å gjøre «alt som trengs» for å minske de sosiale og økonomiske skadene påført av pandemien, samtidig som de varslet en krisepakke på 5.000 milliarder dollar.

– Det er jo et signal om at det kommer til å komme tiltak for å stimulere økonomien. Det er rett og slett det markedene fokuserer på, at tiltakene er sterke, det er også ordbruken. «Alt som trengs» er veldig sterk ordbruk.

Hun understreker imidlertid at det er altfor tidlig å friskmelde økonomien i USA.

– Eller så ser vi at det er en voldsom volatilitet. Når det går opp så mye, skaper det nye fallhøyder. Vi vet ikke hva morgendagen bringer. Det blir veldig mye opp og ned her. Det er for tidlig å si om vi er gjennom det verste.

Boeing skjøt i været

En aksje som virkelig har fått medfart torsdag er flyselskapet Boeing, som endte opp 14,7 prosent fra onsdagens sluttkurs. Dette skyldes nyheten om at selskapet vil få milliarder av dollar i støtte fra den amerikanske krisepakken, skriver Wall Street Journal.

På den teknologitunge Nasdaq-børsen steg de fleste av de mest kjente selskapene, som Apple (opp 5,26 prosent), Amazon (opp 3,69 prosent), Microsoft (opp 6,26 prosent), Facebook (opp 4,56 prosent) og Google-eieren Alphabet (opp 5,56 prosent), mens Tesla-aksjen falt 2,06 prosent i løpet av dagen.

Oljeprisen hardt ned

Etter å ha svingt kraftig gjennom dagen, har oljeprisen nådd dagens laveste nivå, og prisen på nordsjøolje (Brent spot) falt nettopp under 26 dollar per fat.

Omtrent samtidig som fallet begynte å tilta, skrev Reuters at Saudi-Arabia sliter med å finne kjøpere til oljen sin, ettersom etterspørselen avtar.

Reuters siterer en anonym kilde, som sier at fallet i etterspørsel er todelt. Hovedsakelig handler det om at de massive tiltakene som er blitt iverksatt over hele verden som følge av koronaviruset har satt en demper på reiseaktivitet, men også økte fraktpriser får skylden.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.