Sagaen om Tesla-sjef Elon Musks Twitter-oppkjøp ruller videre og preger både avisforsider og aksjekurser.

Etter å ha jobbet dag og natt for å lande en avtale om å kjøpe det sosiale mediet for 400 milliarder kroner, har Musk tilsynelatende fått kalde føtter. De siste dagene har Twitter-kursen stupt etter at Tesla-sjefen har satt dealen på «pause» og begynt å grave i hvor mange av Twitters registrerte brukere som er automatiserte spam-kontoer – såkalte «bot-er».

Tirsdag morgen norsk tid var Musk på Twitter igjen, og kommenterte en nyhetssak fra den Tesla-vennlige nettsiden Teslarati, som skrev at Musk muligens var ute etter en lavere pris ettersom så mye som 20 prosent av Twitter-kontoene anslås å være falske.

Det reelle antallet kan være enda mye høyere hevder Musk nå.

«Mitt bud var basert på at Twitters rapportering til finansmyndighetene var riktig,» skriver han på Twitter og hevder at sjefen for plattformen nekter å legge frem bevis for selskapets egne anslag om at under fem prosent av kontoene er falske.

«Denne avtalen kan ikke gå videre før det,» skriver Musk.

Ny pris?

Twitter-oppkjøpet ville vært et av historiens største dersom det gikk gjennom på Musks opprinnelige bud, men fredag sådde Tesla-sjefen først gang tvil rundt oppkjøpet da han informerte om at avtalen er satt på vent, passende nok i en Twitter-melding.

Musks nye toner sendte Twitter aksjen ned over ni prosent fredag, og nye åtte prosent mandag. Tesla-aksjen, som Musk har brukt til å sikre lånene han skulle bruke til å kjøpe Twitter, har falt over 26 prosent siden planene ble kjent

På en teknologikonferanse i Miami mandag uttalte Musk at spam- og falske kontoer utgjør minst 20 prosent av kontoene på Twitter. Mange spekulerer i at Musk forsøker å presse ned prisen på Twitter-oppkjøpet, og ifølge Bloomberg uttalte Musk selv at det ikke var «uaktuelt» å inngå en avtale til en lavere pris.

Den profilerte aktivist-investoren og såkalte «short-selgeren» Hindenburg Research har tatt opp et veddemål mot Twitter-aksjen, basert på en tese om at Musk kan tvinge gjennom en lavere pris. Dette fordi teknologiaksjer for øvrig har falt kraftig siden avtalen ble inngått, og han i realiteten er den eneste som er villig til å kjøpe selskapet til en anstendig pris.

Nåværende Twitter-sjef Parag Agrawal tok mandag til Twitter for å tilbakevise Musks påstander om falske kontorer på plattformen.

– La oss snakke om spam. Og la oss gjøre det i lys av data, fakta og kontekst, skriver Agrawal på Twitter før han fortsetter med en rekke meldinger om hvordan selskapet jobber med å fjerne spam-kontoer fra plattformen.

Ifølge Agrawal utgjør spam og falske kontoer mindre enn fem prosent av de daglige, aktive brukerne på Twitter, noe han skal ha nektet å bevise ifølge Musks melding tirsdag

Knall og fall på børs

Selv om Musks Twitter-flørt har krevd mye oppmerksomhet i det siste, har det ikke manglet på dramatikk i markedene for øvrig. mandag åpnet de amerikanske nøkkelindeksene forsiktig i minus, men unngikk fall av typen vi har sett på Wall Street i det siste:

  • Den brede samleindeksen S&P 500 falt 0,39 prosent.
  • Teknologitunge Nasdaq falt 1,20 prosent.
  • Industriindeksen Dow Jones lå omtrent flat.

Nasdaq ble blant annet tynget av fall hos tungvekterne som Apple, Netflix og Tesla.

Ifølge analytikere hos den amerikanske storbanken Morgan Stanley er det mer smerte i vente for investorer.

– Nå som prisingen er mer attraktiv, aksjemarkedet oversolgt og renter som potensielt stabiliserer seg under tre prosent, så virker det som om vi er på starten av et nytt «bear market»-rally, heter det i en analyse omtalt av Bloomberg.

– Etter det er vi sikre på at det fortsatt vil være lave priser, legges det til.

Fryktmålerne til værs

Et «bear market» er det motsatte av et «bull market» og er et uttrykk for når det generelle markedet, eller bestemte indekser, faller 20 prosent eller mer fra en toppnotering, og over en gitt tidsperiode.

Et «bear market» kommer også ofte samtidig som nedadgående økonomiske utsikter og en generell negativ stemning i aksjemarkedet.

Eksempelvis har CNNs «fear and greed»-indeks falt godt over i «frykt», noe som indikerer et nedadgående marked. Indeksen tar utgangspunkt i at «frykt» sender prisene ned, mens «grådighet» sender prisene opp.

I tillegg har den mye omtalte vix-indeksen, som er en indikasjon på forventninger til svingninger, eller uro, i markedet, steget over 70 prosent så langt i år.

Aksjemarkedet både i USA og her hjemme har altså kommet kraftig ned fra den nærmest euforiske stemningen som fant sted under koronapandemien. Særlig teknologi- og vekstaksjer har stupt i møte med geopolitisk uro, løpsk inflasjon og høyere renter.

Bunnen ikke nådd

Ifølge Morgan Stanley har bunnen ennå ikke blitt nådd. I analysen mandag skriver analytikerne hos banken, ledet av strateg Michael Wilson, at den brede S&P 500-indeksen ikke har priset inn en fortsatt nedgang både for selskapers kvartalsrapportering og andre makroøkonomiske faktorer.

Han er blant de som er mest pessimistiske til utviklingen fremover, der mange andre strateger tror at bunnen kan være nådd, skriver Bloomberg.

– Risikoen for en resesjon har økt markant. Det er nok en grunn til hvorfor verdipapirpremien er for lav og hvorfor aksjer fortsatt er overpriset, etter vår mening, heter det i analysen.

Wilson ser for seg at S&P 500 kan falle helt ned til 3400 poeng, noe som i så fall vil tilsvare en ytterligere 16 prosents nedgang.

S&P 500 sto før åpning mandag i rett over 4000 poeng og har falt seks uker på rad.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.