De store teknologiaksjene faltmarkant på amerikanske børser tirsdag. Da børsene stengte lå teknologitunge Nasdaq 1,9 prosent lavere enn ved børsåpning. På det mest dramatiske hadde indeksen falt nær tre prosent.

Indeksen ble dratt nedover av betydelige fall hos teknologigigantene. Slik stengte de:

Apple falt 3,6 prosent, Facebook 1,29 prosent, Google-eier Alphabet 1,7 prosent og Microsoft 1,6 prosent.

Samtidig ligger aksjekursen til vaksinegiganten Pfizer flatt etter at selskapet presenterte resultater som slo forventningene fra markedet.

Børsindeksen S&P 500 falt 0,7 prosent, mens industritunge Dow Jones hentet seg kraftig inn og stengte flatt, 0,6 prosent opp.

Tirsdag uttalte USAs finansminister Janet Yellen, på et økonomiseminar arrangert av det amerikanske magasinet Atlantic, at rentene kan øke i USA.

– Det kan være at rentene må øke noe for å sikre at ikke økonomien blir overhetet.

Yellen var sentralbanksjef i USA før hun ble finansminister, og har i en årrekke spilt en viktig rolle i sentralbankens rentebeslutninger.

– Selv om de nye investeringene er relativt små sammenlignet med størrelsen på økonomien, kan det gi en moderat økning i renter. Men dette er investeringer vår økonomi trenger for å være kompetitiv og produktiv. Jeg tror økonomien vil vokse raskere på grunn av dem, sa hun.

Jubeluke

Uroen i markedet for teknologiaksjer kommer bare få dager at de store teknologiselskapene skapte jubel på Wall Street med resultater som langt overgikk analytikernes forventninger. Markant økning i inntekter fra nettannonser og netthandel, som følge av pandemien, sendte teknologiaksjene opp til nye toppnoteringer forrige uke.

Blant analytikerne er det ingen enkelthendelse som forklares som årsak. Til Bloomberg sier analytiker ved City Index, Fiona Cincotta, at selskapenes kraftige resultatøkning allerede kan være priset inn i aksjemarkedet. Prisene på teknologiaksjene har, med unntak av Apple-aksjen, økt kraftig denne våren.

– Vi har hatt en spektakulær oppkjøring, og jeg tror vi ser at momentumet forsvinner, sier Cincotta til nyhetsbyrået.

– Selv om resultatene har vært oppmuntrende, har de ikke klart å skyve indeksene høyere, sier hun.

Analytiker Analytiker Sophie Griffits i Oanda sier til Forbes at en del investorer nå trolig vil redusere sin eksponering, og ta ut gevinst etter sterk vekst gjennom flere måneder.

Nye arbeidsmarkedstall

Strateg ved Lombard Odier, Sophie Chardon, sier til Wall Street Journal at markedene nå ser fremover, ikke bakover mot resultatene som er levert.

– Markedet har allerede priset inn en sterk økning og resultatsesongen har overprestert, men det var fortsatt ikke nok til å sende indeksene lenger opp, sier hun.

– Det neste steget blir nå å se hvordan sentralbanken endrer sine prognoser.

Blant tallene analytikerne nå venter på er nye sysselsettingstall for USA fredag. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.