Etter full fest på Wall Street onsdag, var oppgangen spiste opp av kraftig nedgang på de amerikanske børsene etter få timer med handel. Den teknologitunge Nasdaq-indeksen falt mer enn fem prosent, det største fallet på nesten to år. Tesla og Amazon ledet an nedgangen.

– Det er litt som å ha hatt det veldig gøy på fest og så har du drukket for mye. Så kommer det en veldig stygg sak etterpå.

Det sier Peter Hermanrud, nå investor, tidligere sjefstrateg i Sparebank1 Markets.

– I urolige tider får du større opptur og større nedturer. Folk er bekymret for økonomisk vekst og renter, men det har de vært lenge. At det skal ha så mye å si at Fed økte renten med bare 50 punkter, og ikke 75 i går, kan jeg ikke forstå.

Onsdag hevet den amerikanske sentralbanken som ventet styringsrenten med 0,5 poeng. I tillegg ga sentralbanksjef Jerome Powell beskjed om at det ikke er aktuelt å heve renten med 0,75 poeng i ett jafs. Det sendte Wall Street opp i pur lettelse onsdag.

Grunnleggende problem

Hermanrud mener den amerikanske sentralbanken har et grunnleggende problem:

– Dess mindre de gjør nå, jo mer må de gjøre senere.

Investor Peter Hermanrud
Investor Peter Hermanrud (Foto: Gunnar Lier)

Sentralbankens fremste mål er å dempe inflasjonen, som har tatt helt av i løpet av koronaepidemien. Den amerikanske prisstigningen økte i mars til 8,5 prosent på 12 måneders basis, den raskeste økningen på 40 år.

– Jo mer vi ser, ser vi et bilde av at dette har gått altfor langt, og et behov for en kraftig revisjon. Renten må opp og økonomien ned, sier Hermanrud.

– Det er kaos i økonomien nå. Jeg har aldri opplevd før at det er mangel på alt.

Han oppdager nye flaskehalser hver eneste gang han har møte.

– Uansett hvor du snur og vender deg, er det mangel på mennesker, varer og innsatsfaktorer: Alt det man venter når man har overstimulert en økonomi. Det er det som skjer.

Hermanrud, som normalt har 100 prosent av sin risikokapital i aksjer, har nå 15–20 prosent i kontanter og salgsopsjoner på ti prosent av kapitalen.

Historisk nedgang

De tre sentrale indeksene endte slik etter en liten sluttspurt:

  • Nasdaq Composite ned 5,1 prosent
  • Dow Jones minus 3,2 prosent
  • S&P 500 ned 3,6 prosent

Et fall på over fem prosent på Nasdaq er blant de 40 største fallene i Nasdaq-indeksen på over 30 år.

– Det er ikke dramatisk hvis gårsdagens oppgang tas ut. Hovedpoenget er at trenden har vært ned en periode. Det er ikke uvanlig at du får volatilitet i forbindelse med Fed-møter. Så går det tilbake til realitetene igjen. Det vil si kraftig inflasjon og høye aksjeverdier, sier Peter Warren, investor og tidligere forvalter.

Investor Peter Warren
Investor Peter Warren (Foto: Fredrik Bjerknes)

Han peker på at det har vært betydelige innløsninger i amerikanske aksjefond.

– Det er generelt ikke god stemning i aksjemarkedet om dagen. Det er ikke så mange optimister der. Man regner med lavere markeder nå som Fed har trukket tilbake stimuli og lar markedet begynne å virke som markedet igjen.

Tech faller mest

De store tech-selskapene leder an nedgangen like før børsslutt:

  • Apple -5,6 %
  • Microsoft -4,4 %
  • Alphabet C -4,7 %
  • Amazon -7,6 %
  • Tesla -8,3 %
  • Meta: -6,8 %

Etter sentralbankens beslutning om å heve renten med 0,5 poeng til 0,75-1,0 prosent, fulgt av forsikring om at Fed ikke vurderer å heve renten med så mye som 0,75 poeng i et jafs på kommende møter, tok det av og de sentrale indeksene endte med oppgang på mellom 2,8 prosent og 3,2 prosent onsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.