Inflasjonen i USA fortsetter å stige. PCE inflasjonen, som er den amerikanske sentralbankens foretrukne mål på inflasjon, viste at prisstigningen i USA var på 6,8 prosent i juni. Det er 0,5 prosent høyere enn prisveksten i mai.

På ukens – og månedens – siste handelsdag stengte de amerikanske nøkkelindeksene slik:

  • Den brede S&P 500-indeksen steg 1,4 prosent.
  • Den industritunge Dow Jones-indeksen steg 1,0 prosent.
  • Teknologiindeksen Nasdaq steg 1,9 prosent.

Målestokken for globale aksjer, MSCI World, har i juli steget i underkant av seks prosent, ifølge Reuters. Juli er dermed den beste måneden både for aksjemarkedet som helhet og for S&P 500 og Nasdaq siden november 2020.

I løpet av måneden har S&P 500 steget 9,2 prosent, mens Nasdaq er opp 12,6 prosent. Dow Jones måtte nøye seg med 6,7 prosent i juli.

Tek-gigantene ledet an

Børsoppgangen i USA er spesielt drevet av sterke kvartalsrapporter fra noen av de største teknologiselskapene.

Netthandelsgiganten Amazon la frem nok et underskudd, men lyse fremtidsutsikter fikk investorene til å sende aksjen til himmels i etterhandelen. Aksjen steg 10,4 prosent fredag.

Teknologigiganten Apple, som stadig kniver med Saudi-Arabias statlige oljeselskap Saudi Aramco om å være verdens største selskap målt i markedsverdi, meldte om inntekter på 83 milliarder dollar. Apple-aksjen steg 3,3 prosent fredag.

Tallene fra Amazon og Apple roet frykten for dårligere inntjening i en periode der teknologi-sektoren gjennomgår en grundig reevaluering av sine ansettelsesbehov.

Og selv om andre storselskaper som Walmart og UPS har rapportert bekymringsverdige tall, har resultatsesongen som helhet gått bedre enn fryktet: 75 prosent av de børsnoterte selskapene har slått analytikerestimatene.

Uenighet om renten

På den siste handelsdagen i juli falt den amerikanske 10-årsrenten til 2,62 prosent – det laveste nivået siden april.

Lawrence Summers, tidligere finansminister i USA, sier han er bekymret for at den amerikanske sentralbanken (Fed) fortsatt engasjerer seg i «ønsketenkning» om hva det vil kreve å bringe inflasjonen ned fra de høyeste nivåene på 40 år, ifølge Bloomberg.

– Jay Powell sa ting som var analytisk uforsvarlige. Det er ingen tenkelig måte at en rente på 2,5 prosent er nesten nøytralt i en inflasjonspåvirket økonomi som dette, sa han.

Summers refererte til Fed-sjefen Jerome Powells vurdering under rentemøtet onsdag om at sentralbanken med den siste trippelhevingen av renten allerede hadde nådd en «nøytral» setting.

Investorer i «gambling-humør»

Investorer er nå villige til å gamble på Fed, mener forvalter Anthony Crescenzi i Pacific Investment Management.

Han sikter til at den positive børsutviklingen etter onsdagens rentebeskjed tyder på at investorene ikke tror Fed vil gå veldig langt med renteøkningene.

– For aksjemarkedet gjenspeiler det delvis optimismen som bygger ikke bare på ideen om at renten ikke kan gå så høyt som fryktet, men at økonomiens grunnlag er sterkere enn mange trodde, sa Crescenzi til Bloomberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.