Markedet har vært «ruglete» onsdag. Frykten for resesjon og sannsynligheten for at den amerikanske sentralbanken må øke styringsrenten og holde den høy lenger, preget investorene.

De amerikanske nøkkelindeksene fortsatte nedturen onsdag. Slik endte nøkkelindeksene ved stengning klokken 22.00 norsk tid:

  • S&P 500 falt 0,2 prosent
  • Dow Jones endte flatt
  • Nasdaq Composite falt 0,5 prosent

Ifølge Marketwatch.com er S&P 500 inne sin lengste nedtur siden 12. oktober i år. Helsesektoren, faste forbrukervarer (consumer staples) og fast eiendom var de eneste sektorene som steg på den brede S&P-indeksen, ifølge nettstedet.

Markedsstrateg i Carson Group, Ryan Detrick, sa til CNBC at markedet vil fortsette denne trenden frem til investorene får mer klarhet fra Fed. Han la til at markedet beveget seg i alle retninger og hentet inn pusten etter de lave nivåene i oktober.

Økonomien er sterkere enn ventet

Sterke økonomiske tall har den siste tiden gjort at investorene frykter resesjon. Ukens ISM-rapport, som endte sterkere enn ventet, vekket frykt for at den amerikanske sentralbanken (Fed) må heve renten mer enn forventet for å få ned inflasjonen.

Aksjemarkedet steg gjennom hele november på flere tegn som tydet på at Fed var på vei til å vinne kampen mot inflasjonen. Det var med på å gi håp om at renteøkningene ville avta noe. I desember har derimot den amerikanske økonomien vist seg å være sterkere enn ventet, og for aksjemarkedet sin del har det ført til en urolig start.

Den amerikanske økonomien har hatt en tendens til å slå forventningene, noe som kan forverre inflasjonen og dermed gjøre at Fed-tjenestemenn må heve rentene til et høyere nivå enn tidligere ventet – og holde dem der lenger.

Høye renter rammer aksjemarkedene negativt – folk får mindre å rutte med, bedriftene får dyrere finansiering og det blir mer attraktivt å ha pengene på bok sammenlignet med aksjer.

Venter på årets siste rentebestemmelse

Det er en uke igjen til sentralbanksjef Jerome Powell og Federal Reserve legger frem årets siste rentebeskjed den 14. desember.

Der er det ventet at sentralbanken senker takten et knepp, etter fire hevinger på rad på 0,75 prosentpoeng, og der den siste økningen kom i starten av november. Powell uttalte nemlig forrige uke at tidspunktet for en «moderering i rentesettingen» muligens er nært forestående.

Torsdag forrige uke viste pce-tall, Feds foretrukne mål på prisveksten, at inflasjonen i USA i oktober var på seks prosent. Men dagen før Feds neste rentebeslutning kommer nok et tall for den amerikanske inflasjonen.

I forkant av årets siste rentebeskjed fra Fed ligger styringsrenten i intervallet 3,75 til fire prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.