– Da jeg tok innover meg de realitetene, kjente jeg at jeg frøs på kroppen, sier sjefstrategen i Danske Bank.

– Det er klart det er dramatisk. Bunnen har falt ut av aksjemarkedet i løpet av kort tid, sier Lie.

Store bevegelser preget de tre toneangivende indeksene på Wall Street forrige uke. Industriindeksen Dow Jones, samleindeksen S&P 500 og teknologitunge Nasdaq var alle ned forrige uke sett over ett, men fikk et kraftig oppsving på ukens siste handelsdag, da samtlige indekser stengte opp over ni prosent.

Over helgen surnet imidlertid stemningen, til tross for nok et rentekutt fra den amerikanske sentralbanken (Fed) søndag kveld norsk tid. USA har nå den laveste renten siden 2015.

– Det den amerikanske sentralbanken gjorde er heroisk, men folk venter på mer, sier sjeføkonomisk rådgiver Steven Schanke i et intervju med Marketwatch.

– Selskaper, forretningsvirksomheter og markedene for øvrig venter på mer informasjon som både Det hvite hus og Kongressen har hintet om, sier han og viser til løfter om utvidet finansiell hjelp til virksomheter og arbeidstagere som følge av den utfordrende koronasituasjonen.

– De venter, sier han.

Tror ikke sentralbanken er redningen

Sjefstrateg Christian Lie har samme oppfatning:

– Selv om den amerikanske sentralbanken nå har satt renten til nær null, har den lite eller ingen kredibilitet i markedet. Ingen tror at sentralbanken har det som skal til for å stimulere finansmarkedene, siden renten har ligget så lavt så lenge. Slik er det også i mange andre land. De har ikke handlekraft igjen til å gjøre en forskjell, sentralbanken kan ikke få opp forbrukernes etterspørsel etter varer og tjenester. Det er politikerne som kan løse dette med ulike tiltak ved å bruke penger over budsjettet, påpeker Christian Lie.

Se den skrekkelige koronagrafen
Terje Erikstad viser hvorfor begrepet eksponentiell vekst aldri har vært mer skummelt enn nå. - Skremmende!
02:03
Publisert:

Han tror også mange investorer er redde for at Trump-administrasjonen har vært altfor sent ute i sin reaksjon for å begrense smittespredningen.

– Selv om Kina og Sør-Korea nå kommer med gode nyheter som viser at smittespredningen er på vei ned, har de tydd til så kraftige virkemidler at dette neppe kommer til å skje på tilsvarende måte i andre land. Mye tyder dessverre på at det vil ta lengre tid å begrense smitten blant annet her hjemme og i USA, noe som innebæer at det også tar lengre tid før økonomien henter seg inn igjen, sier han.

Tesla endte ned 18,6 prosent. Storbankene Morgan Stanley, Goldman Sachs og JP Morgan Stanley er også alle bratt ned.

Samtidig ble det i dag kjent at amerikanske flyselskaper ber om over 50 milliarder dollar fra myndighetene for å komme seg gjennom koronakrisen.

Samtidig stupte prisen på både nordsjøolje og amerikansk råolje (WTI crude). Et fat nordsjøolje kostet mandag kveld under 30 dollar.

Oljepris-smell

Den pågående priskrigen mellom Saudi-Arabia og Russland, samt koronapandemien, gjør at prisen nesten er halvert på under en måned. For en måned siden lå oljeprisen på rundt 57 dollar fatet.

Før helgen var prisen rundt 35 dollar, men den falt bratt mandag. Siden midnatt har oljeprisen falt 14,3 prosent.

Tidligere mandag var prisen så vidt under 30 dollar fatet, men den hentet seg litt inn igjen mot stengetid på Oslo Børs og var da på 31 dollar.

Stoppet handelen etter børsåpning

Forrige uke falt alle de tre toneangivende indeksene mer enn åtte prosent, som sendte dem inn i et såkalt «bear market». Betegnelsen blir ifølge CNBC brukt når børsen faller 20 prosent eller mer fra en topp.

De amerikanske børsene var kraftig ned fra start mandag.

Handelen ble stoppet i 15 minutter umiddelbart etter åpning som følge av «circuit breaker»-regelen.

Ifølge Marketwatch var mandagens «circuit breaker» den tredje siden koronaviruset brøt ut. «Circuit breaker»-regelen innebærer at handelen stoppes dersom børsen faller mer enn syv prosent.

Mandag kveld, like før børsslutt i USA, kunngjorde president Donald Trump nye tiltak mot spredningen av koronaviruset.

Folk frarådes å oppholde seg i forsamlinger på over ti personer - og bes om å holde seg borte fra skoler og restauranter.

Trump erkjenner også at koronakrisen kan vare til august.

Slik endte indeksene i USA mandag:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

  • Dow Jones ned 12,93 prosent.
  • Nasdaq ned 12,32 prosent.
  • S&P 500 ned 11,98 prosent.