President Donald Trumps positive koronatest og skuffende jobbtall bidro til at de brede amerikanske børsindeksene falt fra start fredag. I løpet av kvelden hentet derimot markedet seg noe inn, men stenger allikevel med nedgang.
- S&P 500 ender dagen med nedgang på én prosent.
- Dow Jones ender dagen med nedgang på 0,5 prosent.
- Nasdaq Composite ender dagen med nedgang på 2,2 prosent.
Makrotall og korona
– Trumps koronatest har dominert nyhetene i dag. Det har vært litt «risk-off», arbeidstallene ble omtrent som ventet, de skuffet kanskje litt, mens arbeidsledigheten ble noe lavere enn ventet, sier porteføljeforvalter i Storebrand, Olav Chen.
– Markedet falt til å begynne med, men ser ut til å ha ristet av seg Trump-effekten. Jeg mener det var et litt overdrevent fokus fra markedets ståsted, bevegelsene i markedet har ikke vært så mye større enn normalt, men det har vært mye snakk.
Chen trekker frem at en oversikt fra et betting-selskap viser at Bidens ledelse har økt betraktelig etter koronameldingen.
– Det kommer fremover til å avhenge litt på sykdomsforløpet, hvis Trump kommer seg raskt gjennom sykdommen uten større problemer kan han klare å vri det til sin favør, sier Chen.
Krisepakke
Ved flere anledninger de siste dagene har finansminister Steven Mnuchin møtt leder for Representantenes hus Nancy Pelosi for å diskutere en ny krisepakke for den amerikanske økonomien, uten et klart resultat.
– Det som også er viktig er denne stimulansepakken som blir drøyd og drøyd. Den pakken er kjempeviktig, og dersom den ikke blir vedtatt vil det føre til store konsekvenser for husholdninger og forretninger.
Vil svinge før valget
– Historisk har man sett at markedet svinger mer en måned før valget, og det tror jeg nok blir tilfellet ved dette valget også, ettersom vi har en uforutsigbar Trump som kan si mye rart. Det er også muligheter for informasjon rundt vaksineforløpet som kan påvirke markedene, sier Chen.
Ifølge Chen ligger fokuset mest på oppblussing av koronaviruset.
– Blir det flere debatter, så vil den viktigste diskusjonen stå på smittevern. Til syvende og sist spiller valget en liten rolle rent økonomisk sett, kanskje litt bedre på kort sikt hvis republikanerne vinner, men i forhold til perioden vi har vært i kommer det litt i skyggen, sier porteføljeforvalteren.
– I det store bildet er det full enighet om at det blir store budsjettunderskudd og statsgjeld uansett hvilken president som sitte ved makten, nyansen mellom presidentene og vekstimpulsen kommer i skyggen av alt korona har ført med seg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.