Ukens første handelsdag endte blandet på Wall Streets tre toneangivende indekser:

  • Industriindeksen Dow endte ned 0,45 prosent
  • Den brede samleindeksen S&P 500 endte i null
  • Teknologitunge Nasdaq endte opp 0,78 prosent

Også mandag er det Nasdaq som har steget mest. Teknologiindeksen har på kort tid hentet inn hele det bratte fallet utløst av koronaviruset tidligere i 2020, og er i pluss så langt i år. Indeksen har nå steget seks handelsdager på rad – som er den lengste kontinuerlige oppgangen siden desember i fjor, ifølge CNBC.

– Oppgangen er fragmentert, og det er på mange måter sunt. Nå har markedet begynt å differensiere mer, i motsetning til da børsene stupte og veldig mange solgte unna. Det er veldig mye fokus på tech-aksjer, og det med rette. Markedet belønner selskapene som har tjent på dette, og mange av dem er innen tech. Det er et tegn på at man ser litt nøyere på de fundamentale aspektene ved selskapene, sier senior porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Asset Management.

– Vi har hatt «peak lockdown»

Han merker seg at kollegene som kalte oppgangen et såkalt «dead cat bounce» har vært mindre frempå. Chen tror det skyldes at en gradvis gjenåpning er i gang, at man har rukket å regne på effektene av de enorme krisepakkene, samt at sentralbankene verden over har sagt klart fra at de står klare til å hjelpe til.

– Nå følger markedene med på gjenåpningstakten med argusøyne. Det er nok en viss utålmodighet med å få opp aktiviteten igjen. Det som er ganske sikkert er at vi har hatt «peak lockdown». Vi kommer ikke til å ha så drastiske tiltak i stor skala igjen, sier Chen.

Oppgangen vi har hatt siden slutten av mars er sårbar for nettopp tilbakesteg i arbeidet med å gjenåpne samfunnet.

– En del lokale nedstengninger vil man tåle, så lenge retningen går rett vei ellers, men om man skulle miste kontrollen lokalt eller i en skala som setter gjenåpning tilbake vil det være klart negativt. Så følger alle med på Kina og USA. Trump har et valg han skal vinne, og begynte forrige uke å komme med utspill som gjør at frykten for en handelskrig eller lignende blusser opp igjen. Dersom dette eskalerer i en så sårbar situasjon vil det være veldig skadelig, sier han.

Goldman Sachs tror på fall

Europas børser gikk motsatt vei av Wall Street, om enn svakt. Det samme gjelder Oslo Børs, og hovedindeksen endte ned 0,59 prosent mandag.

– Følelsen min er at markedet lever på lånt tid. Det er priset inn en veldig rask rekyl i økonomien. Børsutviklingen gir et bilde av at det ikke ventes noen langvarige negative ringvirkninger av pandemien, sa Christian Lie, sjefstrateg i Danske Bank til DN på søndag.

Han er ikke alene om å være skeptisk.

Finanskjempen Goldman Sachs venter at S&P 500 vil falle 18 prosent de neste tre månedene, fremgår det av et ferskt notat.

– Én enkeltkatalysator trenger ikke utløse et tilbakeslag. Men det eksisterer et antall risikoer og bekymringer som vi tror, og som samtaler med våre klienter bekrefter, at blir undervurdert av investorene, står det i notatet fra bankens sjefstrateg David Kostin og hans team, gjengitt av blant annet CNBC og Business Insider.

Goldman Sachs lister opp seks årsaker til at de mener markedet vil falle såpass:

  • Infeksjonsratene går feil vei utenfor New York
  • Langsommere enn ventet tilfriskning av den amerikanske økonomien
  • Enorme tapsavsetninger for bankene
  • Store kutt i selskapenes utbytter ut året
  • Frykt for økte skatter om demokratene tar ledelsen i presidentvalget
  • Internasjonal spenning – særlig mellom Kina og USA

Oljen skjøt i været etter overraskelse

Prisen på nordsjøolje, Brent Spot, er nå på 30 dollar fatet, svakt ned for dagen.

Oljeprisen skjøt kraftig opp like etter klokken 14 mandag, da Saudi-Arabia annonserte kutt på ytterligere én million fat dagen fra sin produksjon i juni. Dette kommer i tillegg til de historiske kuttene som ble vedtatt av såkalte Opec+ i april.

På det høyeste lå Brent Spot på 31,3 dollar fatet.

Olje- og tank-analytiker Ole-Rikard Hammer i Arctic Securities sa tidligere mandag ettermiddag at beslutningen sendte blandede signaler:

På den ene siden vil kuttene føre til mindre olje i markedet som isolert sett vil løfte prisene, på den andre siden går kuttene på tvers av den siste tidens signaler om at etterspørselen er i ferd med å hente seg inn.

– At Saudi-Arabia, som fortsatt er det landet med mest kapasitet, gjør dette, kan tolkes som at de fortsatt ser svak etterspørsel, sier Hammer til TDN Direkt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.