Tirsdag denne uken fikk Dow Jones den største prosentvise oppgangen på én dag siden mellomkrigstiden, da industriindeksen stengte opp over 11 prosent.

Det ble starten på et tre dager langt rally på Wall Street, der samtlige nøkkelindekser steg etter å ha svingt opp og ned siden starten av koronavirusutbruddet.

På Oslo Børs så man den samme utviklingen.

Fredag falt imidlertid både hovedindeksen på Oslo Børs og nøkkelindeksene i USA kraftig.

Fallet på ukens siste handelsdag hadde en naturlig forklaring, mener sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank:

– Før man tok helg ønsket investorene å hente ut profitt etter tre dager med oppgang, sier han.

– Hva kan man vente seg av markedene neste uke, vil øynene være rettet mot at vi nærmer oss slutten på et kvartal som har vært stygt for mange selskaper?

– Jeg tror alle investorer er klar over at både makrotall og inntjeningstall fra selskaper vil bli veldig, veldig svake fremover. Forventningene er justert ned og vil garantert bli justert ned ytterligere. Det er ingen tvil om hva tungen på vektskålen vil være: Vil vi få se konturene av et vendepunkt i koronasmittesituasjonen? Dét vil i så fall bidra til at myndighetene slipper opp på restriksjonene, noe som kan føre til at gjeninnhentingen av økonomien kan starte, sier Lie.

Flere usikkerhetsmomenter

Han peker på at finansmarkedene allerede har priset inn en kort resesjon, «alle» forventer at selskapene vil lide en periode. Men spørsmålet man stiller seg nå kan ennå ingen svare på: Hvor lenge vil denne situasjonen vare?

– Denne usikkerheten er årsaken til at markedene har gått opp og ned som en berg-og-dal-bane de siste ukene. For det første vet man ikke hvor langvarig dette blir, og for det andre vet man heller ikke om man kan få en oppblussing av viruset senere. Derfor er det svært vanskelig å regne på hva som er riktig pris for en aksje eller andre verdipapirer nå, sier Christian Lie.

Risikoen er at nedstengningen av økonomien kan vare så lenge at tiltakene som sentralbankene og myndighetene har iverksatt ikke er nok til å kompensere tapene, sier han, og legger til at det i tiden fremover sannsynligvis vil komme en bølge av mislighold av gjeld og konkurser.

«Altfor tidlig å konkludere med at vi er forbi det verste»

Fredag kom nyheten om at Representantenes hus i den amerikanske kongressen har godkjent en rekordstor stimuluspakke på 2000 milliarder dollar.

Pakken, som i etterkant også har fått president Donald Trumps signatur, skal sikre amerikanske arbeidere og bedrifter en fremtid, etter at smitteverntiltak mot korona også i USA har ført til store, økonomiske konsekvenser.

– Selv om vi så en viss stabilisering i markedene i forrige uke, er det altfor tidlig å konkludere med at vi er forbi det verste. Den økonomiske smellen kan bli dypere enn vi tror, det er ennå ikke sikkert at bunnen er nådd, advarer Christian Lie.

Bjørn-Roger Wilhelmsen, sjeføkonom i Nordkinn Asset Management ser heller ingen tegn på at man kan « erklære seier» ennå.

– Det er fortsatt usikkerhet i markedene med tanke på «lockdowns» og hvor lenge det vil vare. Jeg vet ikke om vi har sett bunnen, eller om den er nådd, men jeg tror uansett ikke det kommer til å være en pil rett opp. Det kan bli stygt neste uke når vi kommer over kvartalsslutt, sa Wilhelmsen til DN fredag kveld.

Gode tegn

Lie i Danske Bank har imidlertid funnet flere tegn som nå peker rett vei:

– Ser vi på indikatorene som kan virke som såkalte temperaturmålere, har flere utviklet seg i riktig retning. Dollaren er svakere, kredittpåslagene har trukket ned og inflasjonsforventningene i USA er litt høyere, noe som er positive signaler. På den negative siden ser vi at Vix-indeksen, som også er kjent som fryktindeksen, samt indikatorer på stress i det amerikanske banksystemet, fortsatt er på høye nivåer. Stemningen kan snu raskt i begge retninger – alt avhenger av tre ting, nemlig koronasmitteutviklingen, omfanget av stimulanser og dermed utsiktene for økonomisk normalisering, sier sjefstrategen.

– Og det kan dukke opp flere sprekktendenser i finansmarkedene. Det er i det hele tatt mange usikkerhetsmomenter akkurat nå, advarer han.

Frykter hundre tusen koronadødsfall i USA

Til CNN sa president Donald Trumps smittevernekspert, doktor Anthony Fauci, at han tror veldig mange amerikanere kan komme til å dø av viruset.

– Jeg vil tro at det blir mellom 100.000 til 200.000 dødsfall og millioner av koronatilfeller. Men jeg kan ikke være sikker, for pandemier er bevegelige, sa han. I USA er det allerede mer enn 124.000 personer som er registeret smittet av koronaviruset, og 2.231 har dødd.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.