Frykten for resesjon har preget investorene denne uken. Sannsynligheten for at den amerikanske sentralbanken må øke styringsrenten og holde den høy lenger grunnet overraskende sterke tall fra den amerikanske økonomien, har ført til en sur stemning på Wall Street, men torsdag steg nøkkelindeksene.
De amerikanske nøkkelindeksene så slik ut da børsen stengte klokken 22.00 norsk tid:
- S&P 500 steg 0,7 prosent
- Dow Jones steg 0,5 prosent.
- Nasdaq Composite steg 1,1 prosent
Marginalt flere søker arbeidsledighetstrygd
Før børsåpningen kom nye tall som viste et fall i etterspørselen etter nye boliglån i USA. Dette er den fjerde uken på rad med fall, og er en pekepinn på at boligmarkedet skal videre ned.
I tillegg publiserte det amerikanske arbeidsmarkedsdepartementet ny oversikt over antall førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd, såkalte jobless claims.
Tallet endte som ventet på 230.000 personer i forrige uke, og viser dermed en økning på 4000 fra forrige periode. Markedene rakk å fordøye den siste ukentlige rapporten om arbeidsløshetskrav i en times tid før handelsdagen startet.
– Vi har hatt et kraftig nedsalg over de siste dagene og da skal det ikke mye til for å gi underlag for et beskjedent rally, sa Quincy Krosby, som er global strategisjef for LPL Financial til CNBC.com, med henvisning til de ferske arbeidsmarkedstallene fra USA og markedsresponsen.
Novembers konsumprisindeks, som kommer tirsdag, vil gi økonomene og investorene mer klarhet om retningen for inflasjonen i USA.
Tesla-aksjen falt rundt to prosent tidlig på dagen, men hentet seg inn før stengetid og endte ned 0,3 prosent . Selskapet kutter i arbeidstimene til ansatte med to timer, og utsetter nye ansettelser ved fabrikken i Shanghai. Fabrikken er blant selskapets mest lønnsomme fabrikker.
Shanghai-fabrikken sliter med høye lagernivåer på grunn av den avtagende etterspørselen i Kinas bilmarked.
Vil stanse oppkjøp av spillgigant
Det amerikanske FTC, organet for konkurransetilsyn og forbrukervern, går til sak mot Microsofts oppkjøp av Activision Blizzard.
Det foreslåtte oppkjøpet kan redusere konkurransen i markedet for distribusjonen av konsoll- og PC-spill, samt distribusjon av operativsystemer. Europakommisjonen varslet allerede i november at de skulle granske oppkjøpet.
Aksjen steg 1,5 prosent gjennom handelsdagen.
I januar kunngjorde Microsoft at det skulle kjøpe opp Activision Blizzard i en avtale verdt 69 milliarder dollar – drøyt 700 milliarder kroner. Målet var å skape verdens tredje største spillselskap målt i omsetning.
Activision Blizzard er i seg selv et resultat av Activisions oppkjøp av Blizzard tilbake i 2008. Activision er kjent for spillserier som Call of Duty, mens Blizzard vokste seg store på serier som Warcraft og StarCraft.
Venter ny renteøkning
Det er under en uke igjen til sentralbanksjef Jerome Powell og Federal Reserve legger frem årets siste rentebeskjed 14. desember.
Da er det ventet at sentralbanken senker takten et knepp, etter fire hevinger på rad på 0,75 prosentpoeng, og der den siste økningen kom i starten av november. Powell uttalte nemlig forrige uke at tidspunktet for en «moderering i rentesettingen» muligens er nært forestående.
Torsdag forrige uke viste pce-tall, Feds foretrukne mål på prisveksten, at inflasjonen i USA i oktober var på seks prosent. Men dagen før Feds neste rentebeslutning kommer nok et tall for den amerikanske inflasjonen.
I forkant av årets siste rentebeskjed fra Fed ligger styringsrenten i intervallet 3,75 til fire prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.