Forrige uke hevet den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) styringsrenten til 0,25 prosent. Rentehevingen har vært varslet siden starten av året etter at inflasjonen i USA har nådd det høyeste nivået på over 40 år.

Mandag, under en uke etter rentehevingen, ga sentralbanksjef Jerome Powell uttrykk for at han anser inflasjonen som «altfor høy» i en tale til National Association for Business Economics, ifølge CNBC.

– Vi vil ta nødvendige steg for å sikre en retur til prisstabilitet, sa Powell og varslet med det at mer aggressive tiltak kan bli aktuelle.

Bloomberg melder at markedets forventninger til rentenivået i USA steg mandag ettermiddag norsk tid i forbindelse med dagens uttalelser fra Powell.

Etter en blandet åpning blant de toneangivende indeksene på Wall Street, sendte Powells uttalelser børsene nedover. Den brede S&P 500-indeksen falt 0,04 prosent, industritunge Dow Jones falt 0,58 prosent og teknologiindeksen Nasdaq falt 0,4 prosent.

I en pressemelding etter onsdagens renteheving skrev sentralbanken at den venter at det vil være passende med flere rentehevinger i månedene som kommer og at det kan være aktuelt å heve styringsrenten med mer en 25 basispunkter om gangen.

Renteheving var den første på tre år fra Fed, etter at den nylig avsluttet sine støttekjøp av verdipapirer. Helt siden finanskrisen har Fed støttekjøpt statsobligasjoner og boliglånspapirer med mål om å støtte opp økonomien via finansmarkedene.

Støttekjøpene har medført en kraftig økning i sentralbankbalansen som har mer en doblet seg siden 2020. Fed har også tidligere indikert at det kan bli aktuelt å begynne å redusere balansen ved å nettoselge statsobligasjoner for å normalisere pengepolitikken. Powell antydet i forrige uke at denne prosessen kunne settes i gang så snart som i mai, men ingen beslutning er tatt ennå, skriver CNBC.

Tiåringen stiger

Mandag stiger renten på amerikansk statsgjeld med tiårsløpetid, populært kalt «tiåringen», fra rundt 2,15 prosent til over 2,3 prosent. Tiåringen blir ofte referert til som «verdens viktigste rente» fordi den både er en referanse for mange renter, men også andre finansielle størrelser, verden over.

En oppgang i lange renter er ofte et dårlig tegn for vekstselskaper. En vekstaksje prises høyere enn inntjeningen tilsier, fordi investorer venter fremtidig vekst, ofte flere år frem i tid. En høyere rente frem i tid vil dermed redusere inntjeningen til vekstselskapene på sikt.

Oljeprisen

Krigen i Ukraina gir fortsatt høy volatilitet i oljeprisen. Etter nedgang i slutten av forrige uke, har oljeprisen igjen fått et løft. Mandag handles et fat nordsjøolje brent, som er en referansepris for oljehandel verden over, for om lag 113 dollar fatet.

Russlands invasjon av Ukraina har skapt uro rundt tilbudet av olje. Fredag foreslo Det internasjonale energibyrået IEA, en rekke nødtiltak for å redusere oljebruken. Forslagene fra IEA innebar blant annet å redusere fartsgrenser for kjøretøy, jobbe hjemmefra i opptil tre dager i uken, og å unngå forretningsreiser. Det skriver CNBC.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.