Investorene sendte alle de ledende amerikanske børsindeksene solid opp på ukens siste handelsdag, og børsene endte dermed en særs urolig uke med store svingninger med oppgang.

De ledende amerikanske børsene vaket mellom minus og pluss rett etter børsåpning fredag, før den gode helgestemningen tok over utover kvelden, med en skikkelig innspurt helt på slutten.

Slik endte det fredag:

  • Den brede S&P 500-indeksen opp 2,41 prosent.
  • Den industritunge Dow Jones-indeksen opp 1,66 prosent.
  • Teknologiindeksen Nasdaq opp 3,09 prosent.

Det har vært en real berg-og-dalbane på Wall Street denne uken, og de tre hovedindeksene har vært preget av store svingninger. Rentemøtet tidligere denne uken får mesteparten av skylden for at investorene nå er skvetne. Den amerikanske sentralbanken antydet så klart den kunne at vi står foran raske og hyppige renteøkninger, med første renteøkning i mars.

Flere av handelsdagene har både S&P 500, Dow Jones og Nasdaq åpnet med oppgang og optimisme – før uro og nervøsitet har tatt over.

Dette var tilfellet også torsdag. De tre hovedindeksene steg markant ved åpning. Men vinden snudde imidlertid raskt, og da handelen var over lyste det rødt over hele linjen.

Krigsfare og rentebeskjed

Uroen som har preget markedene denne uken, har blant annet rot i signalene som kom fra USAs sentralbank Federal Reserve (Fed) onsdag. Onsdag kveld norsk tid indikerte nemlig Fed at den snart vil sette opp rentene, noe som antas bety at den første rentehevingen kommer allerede i mars.

– Også i går så vi at aksjemarkedet trakk oppover, før det snudde nedover igjen. Det tyder på at markedet fortsatt sliter med å finne nivået i etterkant av den haukaktige rentebeskjeden fra Fed denne uken, skriver sjeføkonom i Handelsbanken Marius Gonsholt Hov i en morgenrapport fra banken.

I tillegg gjør geopolitisk uro knyttet til spenningen mellom Russland og Ukraina investorene ukomfortable. Konflikten øker faren for at Russland begrenser gasseksporten til Europa. Dette kan i så fall forverre energikrisen og fyre opp inflasjonen enda mer. Noe som i neste rekke rammer kjøpekraft og den økonomiske aktiviteten.

Tidligere denne uken bikket oljeprisen rekordhøye 90 dollar, noe energianalytiker og Pareto partner Nadia Wiggen var lite overrasket over.

– Vi har ventet på at oljeprisindeksen skal bikke 90 dollar fatet, ettersom det fysiske oljemarkedet er så stamt i forhold til tilbud og etterspørsel. Samtidig som konflikten mellom Ukraina og Russland intensiveres, sa Wiggen til DN onsdag.

Trøbbel i leveringskjedene

Denne uken har flere av de amerikanske gigantene lagt frem sine kvartalsrapporter.

Tek-gigantene Apple og Tesla kunne begge melde om rekordresultater. Samtidig kom det også frem at problemene i forsyningskjedene og mangel på minnebrikker fortsetter.

Selv om Tesla overgikk analytikernes forventninger til selskapets omsetning, sendte investorene aksjen ned over 11 prosent torsdag. Men fredag hentet aksjen seg litt inn igjen, og andte opp 2,08 prosent.

Investorene reagerer meget positivt på mobilselskapet Apples knallresultater sent torsdag etter børsslutt, og sendte Apple-aksjen opp nesten syv prosent fredag.

Et av verdens største olje- og energiselskaper Chevron har også levert resultater denne uken, men i motsetning til Apple og Tesla klarte ikke Chevron å møte markedets forventninger. På forhånd trodde analytikere at energiselskapet skulle tjene 3,12 dollar per aksje ifølge CNBC. Resultatet ble imidlertid kun 2,56 dollar per aksje, og det til tross for høstens og vinterens rekordhøye energipriser. Det likte ikke investorene særlig godt, og sendte Chevron-aksjen ned 3,46 prosent fredag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.