Slik endte nøkkelindeksene i USA mandag:

  • Industritunge Dow Jones steg 0,26 prosent
  • Den brede S&P 500-indeksen endte opp 0,18 prosent
  • Teknologiindeksen Nasdaq steg 0,63 prosent.

Etter at oktober ble den beste måneden på Wall Street hittil i år, setter alle indeksene altså nye rekorder. Men det er teknologiindeksen Nasdaq som stiger mest på månedens første handelsdag, godt hjulpet av Tesla. Tesla-aksjen endte mandag opp nær ni prosent. Aksjen handles nå for 1208 dollar per aksje.

Forrige uke passerte elbilprodusenten fra California den magiske grensen på 1000 milliarder dollar i markedsverdi. Det skjedde etter at bilutleieselskapet Hertz varslet at det ville kjøpe 100.000 Teslaer.

Tesla-aksjen har nå steget åtte handelsdager på rad, hvilket gjør at gründer og hovedeier Elon Musk troner øverst på listen over verdens rikeste personer med stadig større margin. Mandag var Musk tre ganger så rik som investorlegenden Warren Buffett, ifølge anslagene til Bloomberg.

Meme-aksje gjør comeback

Blant dagens vinnere finner vi den såkalte meme-aksjen GameStop. En meme-aksje er en aksje som hausses opp på sosiale medier eller nettfora av privatinvestorer, og som ofte karakteriseres av at den er tungt shortet. Shorting betyr enkelt forklart å vedde på kursfall i en aksje.

GameStop-aksjen er mandag opp ni prosent og nærmer seg sin beste dag siden august, ifølge Bloomberg.

Tidligere i år fikk GameStop en voldsom opptur drevet av store grupper småsparere fra blant annet nettforumet Reddit. Motivasjonen var i utgangspunktet å påføre store tap for hedgefondene på Wall Street som hadde veddet på kursfall gjennom shorthandel.

Rentemøte i vente

Denne uken vil mange økonomer ha oppmerksomheten rettet mot den amerikanske sentralbankens rentemøte på onsdag. Det er ventet at sentralbanksjef Jerome Powell vil annonsere nedjusterte obligasjonskjøp og i hvilken hastighet sentralbanken vil ta ned sine krisestøtteprogrammer. Høy pris- og lønnsvekst i USA gjør at makroøkonomene nå tror på hyppigere rentehopp enn tidligere antatt.

I tillegg kommer det ferske jobbtall for oktober som vanligvis er en sterk indikator på tilstanden i den amerikanske økonomien.

Resultatsesongen preget oktober måned, men mange selskaper leverte sterke kvartalstall på tross av de globale forsyningsutfordringene. Omtrent halvparten av selskapene som er notert på S&P 500-indeksen har rapportert sine kvartalstall og over 80 prosent av disse slo analytikernes estimater ifølge Refinitiv, det skriver CNBC.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.