Pessimismen herjet blant markedsaktørene i statene på ukens første handelsdag, der samtlige av de tre ledende indeksene på Wall Street endte dagen med nedgang. Verst var fallet ved den teknologitunge indeksen Nasdaq som falt hele 1,49 prosent i løpet av handelsdagen.

Ifølge CNBC frykter investorene at tiden løper ut for et såkalt jule-rally, kjennetegnet ved en oppgang i aksjene mot årsskifte.

– Når vi nærmer oss slutten av desember, og investorene venter fortsatt på julerallyet, sier Chris Larkin direktør for handel i E-Trade fra Morgan Stanley til nyhetsstedet.

Slik så det ut på Wall Street da handelsdagen var over mandag:

  • Den industritunge Dow Jones-indeksen er ned 0,5 prosent.
  • Teknologiindeksen Nasdaq falt 1,49 prosent.
  • Den brede S&P 500-indeksen falt 0,91 prosent.

Blant tungvekterne som bidro til tek-fallet mandag var Amazon som falt hele tre prosent. Samt tidligere Facebook, nå Meta, som raste ned over fire prosent etter at Europakommisjonen mandag advarte selskapet om at det bryter med EUs konkurranselovgivning.

Twitter-drama

Det som skaper de store overskriftene mandag er imidlertid en Twitter-melding fra Tesla-gründer og Twitter-sjef, Elon Musk.

Natt til mandag norsk tid, bare timer etter at Musk ble avbildet på tribunen under VM-finalen i Qatar, kom følgende spørsmål fra milliardæren: «Skal jeg gå av som leder for Twitter?».

Spørsmålet ble stilt i form av en avstemning, der brukerne kunne stemme «ja» eller «nei».

I 12.20-tiden norsk tid ble avstemningen ferdig, og fasit til slutt ble 57,5 prosent som stemte ja til Musks avgang. Det var 17,5 millioner som avga sin stemme.

Tesla-aksjen åpnet opp 2,4 prosent etter at hovedeier Elon Musk «tapte» sin egen avstemning. Men etter et par timers nervøs handel falt Tesla-aksjen kraftig, før den igjen steg i meget urolig handel.

Til slutt endte Tesla-aksjen ned 0,24 prosent.

Musk kjøpte Twitter tidligere i høst og innsatte seg selv som toppsjef. I løpet av sin korte tid i sjefsstolen har han forarget mange med sine stadige kontroversielle utspill og meldinger.

Får mer tid til Tesla

Tesla-aksjen er mer enn halvert i verdi i høst, nærmest i takt med Musks frenetiske Twitter-aktivitet. I markedet er det bekymring for at Musks ofte kontroversielle utspill er skadelig for bilmerkets omdømme, og at kundene, som ofte står på venstresiden politisk og er opptatt av miljøet, velger andre elektriske biler som et slags politisk statement.

I markedet er man også bekymret for at Musk bruker all sin tid på Twitter, og at dette går ut over Tesla, som han tross alt bygget opp til å bli det ledende elbilmerket i verden.

Men mandag er handelen i Tesla-aksjen preget av svingninger, og investorene har åpenbart ikke bestemt seg for om det er positivt eller negativt for Tesla om Musk overlater roret i Twitter til noen andre.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.