Uroen fortsetter på de amerikanske børsene, som gikk på kraftige fall også torsdag kveld.
Da Wall Street stengte klokken 22.00 norsk tid hadde den ledende indeksen Dow Jones falt 2,13 prosent.
Dermed fortsatte det kraftige børsfallet som for alvor begynte onsdag kveld, og som i løpet av torsdagen har spredt seg til børser over hele verden.
I likhet med flere andre analytikere og økonomer mener Ingvild Borgen Gjerde, som er rente- og valutaanalytiker i DNB Markets, at de stigende amerikanske rentene står bak børsfallet.
Inflasjonstall løftet ikke Wall Street
Forrige uke skjøt rentenivået på amerikanske statsobligasjoner med ti års løpetid til værs til det høyeste nivået siden 2011.
Analytikerne forklarte oppgangen med sterke makrotall, samt at sjefen for den amerikanske sentralbanken, Jerome Powell, holdt en tale hvor han blant annet sa at vi fremdeles er et godt stykke unna nøytrale renter.
Tirsdag denne uken fortsatte den amerikanske tiårsrenten, ofte omtalt som verdens viktigste rente, å stige. På det høyeste var den oppe i nesten 3,25 prosent.
Da børsene falt på onsdag, gikk luften ut av tiåringen. Skuffende inflasjonstall fra USA, kan ha senket renten ytterligere, men allerede før inflasjonstallene ble publisert var tiårsrenten på det laveste nivået på en uke.
Torsdag kveld lå «tiåringen» på i underkant av 3,15 prosent.
«Kraftig markedsdynamikk»
Ingvild Borgen Gjerde forteller at høyere renter gjør at aksjer blir mindre attraktive, som forklarer en del av børsfallet.
– Når statsrenter stiger gjør det trygge investeringer forholdsvis mer attraktive, og gjør det vanskeligere å rettferdiggjøre den høye prisingen av enkelte deler av det globale aksjemarkedet, som amerikanske teknologiaksjer, sier hun.
Samtidig påpeker hun at det er vanskelig å si nøyaktig hva som utløste børsfallet. Den kraftige oppgangen i amerikanske statsrenter kom forrige uke, mens børsfallet tok til for alvor onsdag denne uken.
Analytikeren er klar på at rentene skal videre oppover, men at oppgangen blir gradvis. Det forklarer hun med en kraftig markedsdynamikk.
Trygghet trumfer andre ting
Gjerde forteller at når rentene stiger kraftig og fører til børsfall, slik vi har sett denne uken, så får investorene mindre lyst til å ta risiko.
– Det trigger en flukt til trygge amerikanske statsobligasjoner, som igjen presser amerikanske renter ned, sier analytikeren.
Når prisen på statsobligasjoner går opp, går renten ned. Det var nettopp dette som skjedde på onsdag denne uken. Gjerde mener dette er en dynamikk som har vist seg å være kraftig ved flere anledninger i år.
– Vi har fått bevist igjen og igjen hvor viktig risikoappetitt er for rentene. Etterspørsel etter trygghet har mange ganger trumfet andre ting, sier Gjerde, og viser til at renteøkningen til den amerikanske sentralbanken og veksten i amerikansk økonomi skulle tilsi at amerikanske statsrenter skulle ha steget mer enn de har gjort så langt i år.
Denne dynamikken er årsaken til at Gjerde tror amerikanske statsrenter kommer til å stige gradvis, og DNB Markets har et anslag på at tiårsrenten kommer til å stige 3,75 prosent i løpet av det neste året.
Flere årsaker til renteoppgang
Gjerde mener for øvrig at det er mer enn bare rentehevingene til Den amerikanske sentralbanken som står bak oppgangen i amerikanske statsrenter. En annen viktig faktor er at etterspørselen etter amerikanske statsobligasjoner er på vei ned.
– Den amerikanske sentralbanken har i lang tid drevet med kvantitative lettelser i form av kjøp av amerikanske statsobligasjoner, noe som har gjort at etterspørselen etter amerikanske statsobligasjoner har vært høy, sier Gjerde.
Fed driver nå med salg amerikanske statsobligasjoner, det motsatte av kvantitative lettelser. Det bidrar til at etterspørselen går ned. Samtidig har Den europeiske sentralbanken kuttet sine verdipapirkjøp fra 30 til 15 milliarder i måneden nå i oktober. Det bidrar indirekte til lavere etterspørsel etter amerikanske statspapirer, ettersom utenlandske investorer, blant annet fra Europa, også har kjøpt mye amerikanske statsobligasjoner de siste årene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.