De amerikanske børsene startet uken med et kraftig løft. De tre toneangivende indeksene endte alle solid i pluss:

  • Samleindeksen S&P 500 steg 2,38 prosent
  • Industritunge Dow Jones steg 1,95 prosent
  • Teknologiindeksen Nasdaq Composite steg 3,01 prosent

Både aksjer som tjener på en gjenåpning av samfunnet, og vekstaksjer innen teknologisektor, tok del i oppgangen. Blant teknologiaksjene som løftet Nasdaq finner var Apple, som steg 5,38 prosent, og Tesla, som steg 6,36 prosent.

Dow Jones ble blant annet drevet opp av at Boeing-aksjen steg 5,8 prosent. Oppgangen kom etter nyheten om at United Airlines kjøper 25 fly av typen 737 max. Walmart, verdens største selskap målt i omsetning, steg 1,12 prosent mandag.

CNBC skriver at kun 38 aksjer i S&P 500-indeksen, som består av en bred samling av de 500 største selskapene i USA, opplevde nedgang mandag.

Gamestop-aksjen steg 18 prosent mandag, til en sluttkurs på 120,4 dollar. Aksjen stenger dermed til sluttkurs over 100 dollar for tredje handelsdag på rad.

Tror ikke høyere rentenivå truer aksjer

Den brede oppgangen kommer etter en svak forrige uke, der nevnte Dow Jones og S&P 500 var ned henholdsvis 1,7 prosent og 2,5 prosent.

Nasdaq-indeksen reverserte store deler av forrige ukes tap, og er nå omtrent på samme nivå som ved stengetid forrige mandag. Forrige ukes nedgang var langt på vei drevet av at renten på amerikanske statsobligasjoner steg til sitt høyeste nivå siden før koronapandemien rullet inn over verden for ett år siden.

Høyere renter fører til at aksjer ikke lenger fremstår som eneste alternativ for investorer, og selskaper med inntjening her og nå blir mer attraktive. Det skjer på bekostning av vekstselskaper, som er priset etter fremtidige prestasjoner. Mandag var «tiåringen» noe ned i forkant av børsåpningen i USA, og ga dermed aksjemarkedet et løft fra start.

Aksjestrateg David Kostin i investeringsbanken Goldman Sachs mener at investorene nå spør seg om det økende rentenivået utgjør en trussel for prisingen av aksjer.

«Svaret vårt er et tydelig nei» skriver Kostin et notat til sine kunder, gjengitt av CNBC. Kostin skriver at bankens syn på amerikanske aksjer allerede inneholder forventninger om høyere renter.

Vaksineoptimisme

To andre nyheter bidro også til oppgangen på ukens første handelsdag.

Lørdag stemte Representantenes hus for den økonomiske krisepakken til Joe Biden på 1900 milliarder dollar. Nå går forslaget til senatet, hvor demokratene har knappest mulig flertall.

Søndag ble koronavaksinen til Johnson & Johnson godkjent, og fire millioner doser er allerede på vei til delstatene. Godkjennelsen gir ytterligere fart til vaksineringen i USA, og er positiv for aksjer som er betinget på gjenåpning.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.