Etter en noe blandet handelsdag torsdag, sendte markedsaktørene indeksene på Wall Street rett ned ved åpning på ukens siste handelsdag. Teknologitunge Nasdaq ledet an med et fall på 1,43 prosent, mens både Dow Jones og S&P falt omkring én prosent ved åpning.

Nedgangen kommer etter at ferske arbeidsmarkedstall ble lagt frem en time før børsåpning. Både jobbveksten og lønnsveksten var sterkere enn analytikerne ventet på forhånd.

Men børsene hentet seg inn utover kvelden, og slik endte det på de tre ledende amerikanske børsindeksene fredag:

  • S&P 500 endte ned 0,12 prosent.
  • Dow Jones steg med 0,10 prosent.
  • Nasdaq Composite falt med 0,18 prosent.

Til tross for at sterk jobbvekst normalt vil være et tegn på at det går godt i amerikansk økonomi og dermed positivt for aksjemarkedet, liker markedet signalene om et fortsatt sterkt arbeidsmarkedet dårlig. Dette fordi et press i arbeidsmarkedet kan bidra til å løfte den allerede svært høye prisveksten i USA. Markedet frykter dermed at sterke arbeidsmarkedstall vil bidra til at Fed må fortsette å heve renten for å stagge den glohete inflasjonen.

De ferske jobbtallene bidro også umiddelbart til å løfte de lange rentene i USA. Den amerikanske tiåringen, som er renten på amerikansk statsgjeld med ti års løpetid, steg fra 3,51 til 3,58 prosent på kort tid.

– Renteforventningene har falt et godt stykke i forkant av arbeidsmarkedstallene, men skjøt opp i etterkant. Jeg tror det er ganske klart at Fed vil ta ned takten på størrelsen i rentehevingene til 50 basispunkter, men jeg tror markedet har skrudd forventningene til rentetoppen for langt ned i forhold til situasjonen vi er i, sier sjeføkonom Marius Hov i Handelsbanken til DN.

Ligger an til solid uke

Denne uken har signaler om en justering og oppmykning av Kinas strenge nullsmitte-strategi, samt talen fra Fed-sjef Jerome Powell onsdag, bidratt til positiv stemning i markedet over dammen. Powell understrekte det markedet forventer: Nemlig at sentralbanken ser for seg å senke takten i renteoppgangen noe.

– Det gir mening å moderere tempoet på renteøkningene våre når vi nå nærmer oss et innstrammende nivå som vil være tilstrekkelig til å få inflasjonen ned, sa Powell.

Dette resulterte i en sterk oppgang på Wall Street onsdag, hvor den teknologitunge indeksen Nasdaq klatret hele 4,4 prosent opp og dermed ledet an oppgangen. Tall for PCE-inflasjonen som kom torsdag kunne også by på gode nyheter for markedet: Totalinflasjonen avtok nemlig til 6,0 prosent i oktober.

Dette var riktignok ventet av markedet, og Wall Street endte handelsdagen blandet.

– Fed vil gjerne se flere tall i samme retning, men dette var en god bekreftelse på at det verste prispresset er passert for nå. Det amerikanske aksjemarkedet var imidlertid litt blandet i går, men det altså etter en solid oppgang på onsdag, skriver Handelsbanken i en morgenrapport fredag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.