Saken oppdateres.

Etter at det amerikanske aksjemarkedet holdt stengt torsdag på grunn av helligdagen Thanksgiving, er det halv dag på Wall Street på ukens siste handelsdag. Det betyr at handelen stenger klokken 19.00 norsk tid, i stedet for klokken 22.00 som ellers.

Nøkkelindeksene vingler på uken siste handelsdag:

  • Den brede S&P endte flat.
  • Teknologitunge Nasdaq falt 0,5 prosent.
  • Industritunge Dow Jones steg 0,4 prosent.

I en ellers stille uke både hva gjelder selskapsnyheter og makronytt var det Feds rentereferat fra rentemøtet i starten av november som var den «store» hendelsen.

Fotballaksje stiger

Den siste uken har vært en fullspekket uke for det britiske fotballaget Manchester United. Tidligere denne uken kom nyheten om at nåværende eiere vurderer å selge klubben, tirsdag annonserte fotballklubben at fotballspilleren Cristiano Ronaldo er ferdig i klubben.

Det har ført til stor aksje-opptur for selskapet, som har steget 62 prosent den siste uken. Ved børstenging fredag hadde aksjen steget aksjen 14 prosent.

Mindre rentehevinger

I referatet fremgikk det at Fed-representantene tidligere denne måneden ble enige om at mindre renteøkninger bør skje så snart de har vurdert hvilken virkning pengepolitikken har på økonomien.

«En betydelig majoritet av deltagerne mente det ville være passende å senke farten på renteøkningene», het det.

Det er usikkerheten knyttet til hvordan sentralbankens pengepolitikk vil påvirke den økonomiske aktiviteten og inflasjonen, som er bakgrunnen for Feds mer forsiktige tilnærming.

«De mindre renteøkningene vil gi beslutningstagere en sjanse til å evaluere virkningen av renteøkningene», skrev Fed.

Ifølge rentereferatet indikerte noen få medlemmer at «å senke farten på renteøkningene kan redusere risikoen for ustabilitet i det finansielle systemet». Andre sa at de gjerne ville vente med å senke tempoet.

Det er allerede bredt ventet at Fed vil heve renten med 0,5 prosentpoeng i desember. Fed styrket denne forventningen da sentralbanken viste til sin egen spørreundersøkelse i referatet. Her svarte de fleste deltagerne at en renteøkning på 0,5 prosentpoeng i desember vil være mest sannsynlig. Sentralbanken skrev også at det ser få tegn til at inflasjonen er i ferd med å avta.

Mulig søksmål

Ellers faller Activision Blizzard over fire prosent, etter at det amerikanske nettstedet Politico onsdag skrev at konkurransemyndigheter i USA vil gå rettens vei for å blokkere Microsofts gigantoppkjøp av spillprodusenten.

Det var på starten av året at sistnevnte kunngjorde en avtale verd 69 milliarder dollar for å kjøpe Activision Blizzard, som står bak spill som «Call of Duty» og «World of Warcraft».

Det er ingen garanti for at søksmålet blir en realitet, men ifølge Politicos ikke-navngitte kilder skal FTC (Federal Trade Commission) ikke være spesielt over argumentasjonen til selskapene. Spesifikt skal det være en bekymring for at et oppkjøp vil hemme konkurransen i markedet, noe Microsoft tidligere har vært klare på at det mener ikke vil bli tilfellet.

Nyhetene om et mulig søksmål i USA kommer etter at oppkjøpet siden det ble kunngjort i januar har møtt motstand også i Europa. I hovedsak er Europakommisjonen bekymret for at Microsoft kan begrense tilgangen til Activision Blizzard-spill til sine operativsystemer og spillkonsoller. Microsoft har avvist bekymringer om at konsernet for eksempel kan begrense Call of Duty-spillene til Xbox-konsoller, og hevder det ikke gir økonomisk mening å stenge markedet for Playstasjon-brukere.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.