I likhet med Oslo Børs og store deler av det europeiske aksjemarkedet, hentet også Wall Street seg inn etter det kraftige fallet på slutten av forrige uke.

Oppdagelsen av en ny koronavirusvariant i Sør-Afrika, omikron, sendte nervøse bølger gjennom verdens aksjemarkeder. Wall Street slapp heller ikke unna da Dow Jones, Nasdaq og S&P 500 alle falt over to prosent i løpet av fredagens avkortede handel.

På ukens første handelsdag etter Thanksgiving-helgen i USA, pekte pilene oppover for de ledende indeksene på Wall Street etter fredagens kraftige nedgang.

Mandag stengte de ledende amerikanske indeksene slik:

  • Industriindeksen Dow Jones steg 0,68 prosent.
  • Den brede S&P 500-indeksen stengte opp 1,32 prosent.
  • Teknologitunge Nasdaq steg 1,88 prosent.

Vaksineselskapene steg ved børsåpning. Moderna-aksjen steg 11, 8 prosent mandag, mens Biontech var opp over fire prosent ved børsslutt. Pfizer-aksjen falt imidlertid tre prosent.

Twitter-sjefen går av

Det store samtaleemnet etter børsåpning mandag var imidlertid at Jack Dorsey trer av som toppsjef for Twitter.

– Jeg har bestemt meg for å forlate Twitter ettersom jeg mener at selskapet er klar for å bevege seg videre fra grunnleggerne. Jeg har dyp respekt for Parag som Twitter-toppsjef, sier avtroppende Dorsey i en melding.

Rett før klokken 17.00 norsk tid ble det klart at det er nåværende teknologidirektør (CTO) Parag Agrawal som tar over som toppsjef.

Twitter-grunnlegger Jack Dorsey er ferdig som toppsjef for sosiale medier-giganten.
Twitter-grunnlegger Jack Dorsey er ferdig som toppsjef for sosiale medier-giganten. (Foto: Marco Bello/AFP/NTB)

Avskjed på Twitter

Før børsåpning i USA meldte CNBC at det var ventet at Twitters toppsjef og gründer Jack Dorsey (45) om kort tid vil offentliggjøre at han går av.

Dorsey er i dag sjef for både Twitter og betalingsselskapet Square, og begge selskapene er børsnotert i New York.

Storeier i Twitter, Elliott Management ledet av milliardæren Paul Singer, skal i fjor ha bedt ledelsen og styret om at Dorsey ble erstattet som toppsjef, og argumenterte med at han ikke burde sitte som sjef i både Twitter og Square, men konsentrere seg om ett av dem.

Twitter-aksjen var opp cirka 11-12 prosent i førhandelen på Nasdaq-børsen i New York, og steg markant i åpningsminuttene. Noen timer ut i handelen snudde det rundt, mens aksjen stengte ned 2,7 prosent ved børsslutt.

Dorsey blir nå værende i Twitters styre frem til generalforsamlingen i 2022. På Twitter har Dorsey lagt ut et skjermbilde av en epost han har sendt til de ansatte i selskapet.

I avskjeds-eposten forklarer Dorsey litt om hvorfor han går av.

«Den første grunnen til at jeg er trygg på at dette er riktig timing er på grunn av Parag. Han startet i selskapet som en ingeniør og nå er han vår sjef. [...] Jeg har bunnsolid tro på han som den nye toppsjefen», skriver Dorsey.

Ifølge gründeren går han også ut av styret for å gi den nye toppsjefen «rommet han trenger for å lede».

«Jeg mener det er utrolig viktig for et selskap å kunne stå på egne ben, fri for gründerens innfall eller veiledning».

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.