Nøkkelindeksene på Wall Street endte alle markant opp på årets nest siste handelsdag i 2022:

  • Dow Jones steg 1,1 prosent.
  • S&P 500 steg 1,7 prosent.
  • Nasdaq stiger 2,6 prosent.

Torsdag kom det amerikanske arbeidsdepartementets ukentlige rapport på arbeidsledighet i USA. Rapporten viste at arbeidsledigheten økte i forrige uke da førstegangssøkere av dagpenger økte med ytterligere 9.000 personer. Markedene steg like etter at tallene ble kjent, skriver CNBC.

Oppgangen torsdag kom etter at alle de tre ledende indeksene endte over én prosent i minus ved stengetid onsdag kveld norsk tid.

Det ligger an til kraftig nedtur sett hele 2022 under ett.

Tesla fortsatte oppgangen

Elbilprodusenten Tesla steg for andre dag på rad torsdag. Aksjen innledet romjulshandelen med et fall på over 11 prosent, og har la da bak seg syv handelsdager på rad med fall.

Onsdag snudde det imidlertid rundt, da det kom en opptur på på over tre prosent. Torsdag steg Tesla nye åtte prosent, til sluttkurs 121,7 dollar.

Tidligere torsdag ble det kjent at Tesla-eier Elon Musk oppfordrer ansatte til ikke å bekymre seg for «aksjemarkedets galskap», skriver Yahoo Finance.

Uttalelsen ble gjort i forbindelse med milliardærens sluttnotat for året, som sendes ut til samtlige ansatte.

Vondt aksjeår

Den største nedgangen er det den teknologitunge Nasdaq-indeksen som ligger an til. Fallet når det gjenstår to dager er på rett over 35 prosent.

For samleindeksen S&P 500 og industriindeksen Dow Jones er nedgangen for året henholdsvis 21 og ti prosent.

Børsskrellen i USA er imidlertid ikke unik. Globalt sett har aksjer tapt en femtedel av verdiene så langt i år, og styrer rakt mot det svakeste året siden finanskrisen i 2008, ifølge Bloomberg.

Mot slutten av året har markedet også måttet ta innover seg Kinas reviderte nullsmittepolitikk.

– Investorer går inn i 2023 med en forsiktig tilnærming. Man forbereder seg på flere rentehevinger og resesjon flere steder i verden, sier analytiker Craig Erlam i Oanda Europe til Bloomberg.

Lettelser i Kina

Utviklingen i USA kommer etter bred oppgang i Europa gjennom torsdagen, mens de ledende indeksene i Kina falt tidligere på dagen.

Kina har de seneste dagene snudd rundt i sin nullsmittepolitikk og lettet på en rekke restriksjoner. Landet krever ikke lenger karantene for innreisende passasjerer fra og med 8. januar.

Flere land, blant annet USA og Italia, har senere gått ut og sagt at de vil kreve negative koronatester fra reisende fra Kina.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.