– Vi kan fort få seks-syv prosent oppgang i dag, men det vil fremdeles svinge mye fremover. Nå har amerikanerne fått så mye stimuli fra sentralbanken at så lenge man kommer seg ut av lockdownperioden, vil det være likviditet og kreditt tilgjengelig for alle som trenger det, sa investeringsdirektør Leif-Rune Rein i Nordea til DN før børsåpning i USA tirsdag ettermiddag norsk tid.

Ved stengetid klokken 21.00 norsk tid kom også fasiten: industriindeksen Dow Jones stengte opp over elleve prosent, teknologiindeksen Nasdaq stengte opp over åtte prosent, mens den brede S&P 500-indeksen stengte opp over ni prosent.

For Dow Jones ble tirsdag den største prosentvise økningen på én dag siden 1933, skriver CNBC. Både Dow og S&P 500 stengte mandag til lave nivåer som ikke er blitt sett siden sent i 2016.

– Den nylige markedsuroen har satt en støkk i de fleste investorer. Bjørnemarkeder er brutale, og de kommer ofte før en resesjon. Men en rekke indikatorer er på toppen når kredittspreader ikke oppfører seg, skriver analytikeren Sean Darby ifølge CNBC, som tror at bunnen nærmer seg.

Oppgangen på Wall Street kommer etter at Oslo Børs tidligere på dagen stengte opp over fem prosent. Også de øvrige, europeiske nøkkelindeksene stengte kraftig opp tirsdag.

Bred oppgang

Midt på dagen lå underholdningsgiganten Disney an til å få sin beste børsdag målt i prosent siden 2008, men endte dagen opp 14,99 prosent. Dermed ble ikke noteringen for 12 år siden slått, da Disney steg 16 prosent på én dag. Selskapet har som mange andre slitt på børs siden koronaviruset brøt ut, og har i tillegg til utsatte filmpremierer også stengt flere temaparker verden over. Aksjen er ned rundt 30 prosent siden slutten av februar.

Andre aksjer hvis selskap er blitt hardt rammet av koronavirusutbruddet steg også friskt på børs tirsdag. Delta Airlines var opp rundt 21 prosent ved stengetid, mens flyprodusenten Boeing og American Airlines steg henholdsvis 21 og 35,8 prosent.

Tesla var opp mer enn 16 prosent, og aksjen handles igjen til over 500 dollar stykket.

Stor tro på snarlig krisepakke

En nervøs stemning har preget de amerikanske aksjemarkedene på starten av uken, etter at demokratene i Senatet søndag sa nei til en krisepakke til den amerikanske økonomien. Mandag ble det nei for andre gang. Tirsdag er det imidlertid ventet at Demokratene er nære å godkjenne en krisepakke med en finansiell ramme på 2000 milliarder dollar.

Ifølge NTB ligger det nå an til et kompromiss der republikanerne har gitt etter for flere av demokratenes krav.

Striden har stått om den sosiale profilen i det som ligger an til å bli den største krisepakken for amerikansk økonomi noensinne.

Blant optimistene er demokraten Nancy Pelosi, som er speaker i Representantenes hus, og Senatets republikanske leder, Mitch McConnell.

– Jeg håper at det er i dag at denne forsamlingen vil få det gjort, sa McConnell tirsdag og la til at ingen kan unngå å forstå hvor alvorlig situasjonen er.

Pelosi oppgir at republikanerne har gått med på å endre sitt forslag slik at det er blitt langt med «arbeider-orientert».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.