For tredje uke på rad er det krigen i Ukraina som er det store samtaleemnet, også i finansmarkedene.

I førhandelen tydet mye på en dempet start. Nasdaq-futures var svakt ned, mens fremtidsindeksene knyttet til både S&P 500 og Dow Jones var så vidt på plussiden.

Etter blandet utvikling gjennom dagen ser det slik ut ved stengetid på Wall Street:

  • Dow Jones stengte helt uendret fra fredagens sluttkurs. Den industritunge indeksen hadde før åpning falt fem uker på rad for første gang på nesten tre år, og er nå elleve prosent under toppnoteringen som kom på starten av året.
  • S&P 500 falt 0,74 prosent. Samleindeksen er nesten 13 prosent fra toppen som også ble nådd på starten av året, og har falt fire av de fem siste ukene.
  • Nasdaq falt 2,04 prosent. Teknologiindeksen er ned over 20 prosent siden toppnoteringen i fjor høst, og har også falt fire av de fem siste ukene. Tesla, Amazon og Apple faller alle mellom to og fem prosent.

På onsdag er det duket for rentemøte i den amerikanske sentralbanken Federal Reserve, et møte som vil bli fulgt med argusøyne av det amerikanske markedet.

Venter rentehevinger

De siste månedene er det diskusjoner om rentehevinger og nedtrapping av støttekjøpene som har dominert overskriftene. Sentralbanksjef Jerome Powell og Fed har i lengre tid signalisert at det vil komme flere rentehevinger i 2022, samtidig som at støttekjøpene vil bli trappet ned gjennom året.

Samtidig har krigen i Ukraina, forstyrrelser i verdikjedene og stadig stigende inflasjon vært hete samtaleemner. Fed har sagt det vil ta grep for å dempe den skyhøye inflasjonen ved hjelp av flere rentehevinger.

Ifølge Financial Times priser markedet nå inn nesten syv rentehevinger i 2022, og det er ventet at styringsrenten vil komme opp fra nær null etter onsdagens møte, den første rentehevingen siden starten av koronapandemien.

I forrige uke ble det klart at Den europeiske sentralbanken (ECB) ikke hevet renten, men varslet at den ville trappe ned støttekjøpene den har gjort gjennom pandemien.

Mandag kveld norsk tid stiger renten på amerikansk statsgjeld med en løpetid på ti år over to prosent, og ligger nå på sitt høyeste siden juli 2019.

«Hva tenker Fed?»

Shakeb Syed, porteføljeforvalter i DNB Asset Management, mener Ukraina-krigen gjør at mange makrotall som normalt ville fått en del oppmerksomhet denne uken havner litt i skyggen.

I tillegg til sentralbanken i USA er det også rentemøter i Japan og Storbritannia denne uken.

– Det aller viktigste for markedsutviklingen er Ukraina-situasjonen: alle møter på høyt hold, alle forsøk på diplomati og hvorvidt de fører til fremgang eller ikke. Av makrotall er særlig inflasjonstall fortsatt ekstra viktige om dagen, sa Syed mandag morgen.

Han var spent på hvor mye vekt Fed vil legge på situasjonen i Ukraina, og om de også i lys av krigen vil beholde den «haukeaktige» tonen. Med en «hauk» menes en som er villig til å la rentene stige for å dempe høy inflasjon.

– Hva tenker Fed om Ukraina? Det er ingen inflasjonstall fra store økonomier denne uken, men utvikling i oljeprisen er jo en side av samme sak og blir viktig med tanke på husholdningenes kjøpekraft, sa forvalteren.

Etter det kraftige hoppet forrige uke, da fatprisen for nordsjøolje nådde 130 dollar, ligger prisen mandag ettermiddag på rundt 107 dollar. Også prisen på den amerikanske lettoljen (WTI) har falt den siste uken og ligger nå på rundt 105 dollar fatet. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.