De ledende indeksene steg alle rundt én prosent ved åpning, men utover handelsdagen surnet stemningen betraktelig. Ved stengetid hadde alle de toneangivende indeksene snudd til nedgang. Mens nedgangen på Nasdaq startet litt tidligere på dagen, endte både S&P 500-indeksen og Dow Jones med å falle over en prosent i løpet av de siste sluttminuttene før stengetid:

  • Den brede S&P 500-indeksen endte ned 1,18 prosent.
  • Teknologitunge Nasdaq endte ned 1,83 prosent.
  • Industriindeksen Dow Jones endte ned 1,34 prosent.

Det har vært en berg-og-dalbane-aktig uke i verdens aksjemarkeder etter at den nye omikron-varianten av koronaviruset ble oppdaget i Sør-Afrika fredag forrige uke. Tirsdag endte alle de tre ledende indeksene på Wall Street markant ned etter et lite comeback på starten av uken.

Nedgangen på Wall Street tirsdag skjøt ytterligere fart etter at sentralbanksjef Jerome Powell i en opptreden foran det amerikanske senatet antydet at nedtrappingen av de mye omtalte støttekjøpene kan komme til å starte tidligere enn først kommunisert.

På høringen innrømmet Powell også at risikoen for høy inflasjon, eller prisvekst, er til stede. Gjennom hele pandemien har sentralbanksjefen vært klar på at Federal Reserve har ansett den raskt stigende inflasjonen som forbigående.

Første omikron-tilfelle i USA

Like før klokken 20.00 kom nyheten om at det første tilfellet av omikron-varianten av koronaviruset er oppdaget i USA, nærmere bestemt i delstaten California på Stillehavskysten.

Den amerikanske smittevernetaten Centers for Disease Control and Prevention (CDCP) bekrefter tilfellet.

– Vedkommende er en person som returnerte fra Sør-Afrika 22. november, opplyser etaten.

– Vedkommende, som er fullvaksinert, har milde symptomer og er i bedring, er selvisolasjon og har vært det siden den positive testen. Alle nærkontakter er kontaktet og har testet negativt, heter det videre i uttalelsen.

Varianten antas å være mer smittsom en andre koronavarianter, men så langt er det mye som er uvisst om virusvarianten. USA har innført begrensninger på innreise fra en rekke land sør i Afrika.

– Omikronvarianten er en grunn til bekymring, ikke panikk, sa president Joe Biden i en tale mandag. Han la til at han ikke ser for seg nye nedstenginger eller flere reiserestriksjoner på nåværende tidspunkt.

Reiselivet rammet

Etter nyheten om at det første omikron-tilfellet var bekreftet i USA falt en rekke reiselivs-aksjer. Flyselskapene American Airlines, Delta Air Lines and United Airlines falt alle over fem prosent, melder CNBC.

Også det tidligere norskeide rederiet, Norwegian Cruise Line Holdings, falt fem prosent.

I tillegg falt det amerikanske programvareselskapet, som utvikler CRM-system, Salesforce betraktelig onsdag. Ved stengetid var aksjen ned 11,74 prosent.

Nedgangen kommer etter at selskapet rapporterte redusert guiding for inntekter i fjerde kvartal. Samtidig meldte om høyere omsetning og resultat en ventet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.