Etter en dempet start på handelsuken i det amerikanske aksjemarkedene steg samtlige nøkkelindekser fra start tirsdag.

Slik ser det ut etter handelsslutt:

  • S&P 500 steg to prosent.
  • Nasdaq steg 2,8 prosent.
  • Dow Jones steg 1,34 prosent.

Klokken 20.00 norsk tid gikk USAs sentralbanksjef Jerome Powell på scenen på Wall Street Journals «Future of Everyting»-festival, der mye handler om landets skyhøye prisvekst og hvordan Fed vil agere for å få inflasjonen ned mot målet på to prosent.

Reaksjonen på Wall Street lot ikke vente på seg i minuttene etter at Powell begynte å snakke. Oppgangen på over to prosent for Nasdaq-indeksen falt raskt tilbake til rundt 1,6 prosent for dagen i etterkant av sentralbanksjefens uttalelser.

Ved handelsslutt hadde imidlertid alle de tre nøkkelindeksene hentet seg markant inn, og endte altså dagen i pluss.

Over nøytralt

I det videosendte intervjuet startet Powell med å understreke at han er fullt innstilt på å få prisveksten ned på et vanlig nivå.

– Hvis det vil innebære å øke renten til over et nøytralt nivå, så vil vi ikke nøle med det, sa Powell.

Med nøytralt rentenivå menes det et rentenivå som hverken gir vekst eller sørger for brems i økonomien.

Han var klar på at sentralbanken må være mer aggressiv i sin politikk dersom inflasjonen ikke går ned.

– Amerikansk økonomi er sterk nå, arbeidsmarkedet er ekstremt sterkt. Økonomien er posisjonert for å takle en strammere pengepolitikk. Men det kommer til å bli noe smerte involvert ved å gjenopprette prisstabiliteten, sa han.

Buffett kjøper seg opp

Investorlegenden Warren Buffett, mannen bak det børsnoterte industrikonglomeratet Berkshire Hathaway, kjøpte i første kvartal aksjer for over 50 milliarder dollar, og fortsetter nå kjøpefesten i takt med fallende aksjekurser.

Da Berskhire sent i april avholdt sitt årlige aksjonærmøte – det første i fysisk format siden før pandemien – ble det kjent at det Omaha-baserte investeringsselskapet hadde økt eller sikret seg store posisjoner i blant annet oljeselskapet Occidental, pc-produsenten HP og oljeselskapet Chevron.

Utviklingen står i sterk kontrast til hvordan Buffett har styrt Berkshire de siste par årene. Investorlegenden har vært åpen om hva han synes om mange selskapers skyhøye verdier som bygget seg opp under pandemien, og har ment at det har vært stadig vanskeligere å finne aktiva med potensial for betydelig avkastning.

Tirsdag ble det kjent at Buffetts Berkshire har sikret seg 68,9 millioner aksjer i Paramount Group, det globale medieselskapet som byttet navn fra ViacomCBS tidligere i år. Selskapet står bak strømmetjenesten Paramount Plus.

Paramount-aksjen steg over ti prosent i førhandelen da Buffetts eierandel ble kjent, en eierandel som var verdt 2,6 milliarder dollar ved utgangen av mars, skriver CNBC.

Aksjen steg til slutt rett over tre prosent.

I tillegg til Paramount ble det mandag klar at Buffett gjennom første kvartal også har gått tungt inn i banken Citigroup. Ifølge Financial Times har Berkshire Hathaway nå Citi-aksjer for rundt tre milliarder dollar, tilsvarende en eierandel på om lag 2,8 prosent. Aksjen er opp nesten åtte prosent.

Walmart og Home Depot

I USA nærmer rapporteringssesongen seg over for mange selskapers første kvartaler, og 17. mai la to handelsgiganter frem tall for sine tre første måneder i 2022.

Walmart skuffet markedet med sine tall, da det la frem en nettoinntekt som falt til rett over to milliarder dollar, ned fra 2,7 milliarder i fjor.

USAs største detaljhandelsaktør fikk virkelig føle på økte drivstoffpriser og høyere lagertall, skriver CNBC. Aksjen falt til slutt over elleve prosent.

Selskapet oppjusterte likevel salgsanslagene for resten av året, men nedjusterte bunnlinjeestimatene. Overfor CNBC uttalte Walmarts finansdirektør at ansatte har kommet raskere tilbake etter korona, noe som har ført til at selskapet nå er overbemannet.

Home Depot, som selger byggemateriale, leverte på sin side bedre enn ventede tall og venter at omsetningen vil øke med om lag tre prosent per aksje, skriver CNBC.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.