Russlands krig mot Ukraina fortsetter å prege markedene på sjette dagen. Tirsdag falt de amerikanske nøkkelindeksene over 1,5 prosent hver. På onsdag gikk det betydelig bedre for børsene i New York.

Ved stengetid så nøkkelindeksene slik ut:

  • Den brede samleindeksen S&P 500 steg 1,9 prosent.
  • Industriindeksen Dow Jones steg 1,8 prosent.
  • Teknologitunge Nasdaq svingte, men steg til slutt 1,6 prosent.

Biden: – Klare til å gjøre mer

Mens russerne rykker stadig nærmere den ukrainske hovedstaden Kyiv, fortsetter ukrainerne og deres vestlige partnere å kjempe på flere fronter, inkludert den økonomiske.

Russland er blitt underlagt noen av de strengeste økonomiske sanksjonene i verdenshistorien siden invasjonen sist torsdag. Blant annet er en rekke av landets banker utestengt fra det internasjonale transaksjonssystemet Swift, og en rekke verdier tilhørende blant annet sentralbanken er fryst.

Etter å ha steget tydelig over lengre tid, eksploderte energiprisene da invasjonen begynte. Selv om sanksjonsregimet mot Russland ikke eksplisitt rammer energisektoren, har oljeeksporten stupt.

  • Prisen på Brent spot, nordsjøolje med umiddelbar levering, har steget nesten syv prosent til over 114 dollar fatet.
  • West Texas Intermediate, den amerikanske referansestandarden, har økt nær fem prosent til over 111 dollar fatet.

Tirsdag kveld amerikansk tid holdt president Joe Biden sin første «State of the Union»-tale, der han diskuterte situasjonen i Ukraina. USA og allierte land har bestemt seg for å frigjøre 60 millioner fat olje fra sine strategiske reserver, i et forsøk på å stagge prisgaloppen.

– Disse trekkene vil dempe bensinprisene her hjemme. Vi står klare til å gjøre mer om nødvendig, forent med våre allierte, sa Biden.

Joe Biden leverte sin første «State of the Union»-tale til nasjonen tirsdag.
Joe Biden leverte sin første «State of the Union»-tale til nasjonen tirsdag. (Foto: Sarahbeth Maney)

Powell: Fortsatt renteheving

Markedet har i lengre tid priset inn rentehevinger fra Den amerikanske sentralbanken i mars, som et mottrekk mot kraftig inflasjon i kjølvannet av pandemien.

Russlands krig har gjort bildet langt mer uklart, og i tillegg til energiprisene blir andre råvarer fra hvete til aluminium presset kraftig opp. Onsdag kommenterte sentralbanksjef Jerome Powell situasjonen og understreket at han planla å heve renten som varslet.

– De kortsiktige virkningene av invasjonen av Ukraina på amerikansk økonomi, den pågående krigen, sanksjonene, og fremtidige hendelser, forblir høyst uklare. Å føre riktig pengepolitikk under slike omstendigheter krever at en anerkjenner at økonomien utvikler seg på uforutsigbare måter. Vi må være smidige i hvordan vi responderer på ny informasjon, sier Fed-sjefen ifølge CNBC.

Sjefanalytiker Kathryn Rooney Vera i investeringsselskapet Bulltick la frem sin analyse i et intervju med Bloomberg tv i forkant:

– Fed er nødt til å fortsette å slå ned på inflasjonen, som jeg uansett tror vil bli verre før den blir bedre. Vi har sagt at stagflasjon er den største risikoen i år, og det fortsetter å være tilfellet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.