Det endte med nok en rød dag på Wall Street torsdag. Handelsdagen var preget av markante bevegelser, og den teknologitunge indeksen Nadsaq vaket mellom fall og stigning helt inn mot stengetid, før det til slutt endte med nedgang.

Slik så det ut ved de tre ledende indeksene da handelsdagen var over:

  • Dow Jones falt 0,75 prosent.
  • S&P 500 falt 0,59 prosent.
  • Nasdaq falt 0,26 prosent.

Fallet var imidlertid ikke på langt nært så brutalt som på onsdag, hvor både den brede S&P 500-indeksen og teknologitunge Nasdaq falt mer enn fire prosent. Dow Jones falt 3,56 prosent.

Slike fall har ikke vært sett siden 2020.

Etter at S&P 500 falt nye 0,59 prosent torsdag, beveger indeksen seg stadig nærmere det som kalles et «bear market», altså en nedgang på over 25 prosent fra en nylig topp. Ifølge CNBC har indeksen nå falt 18 prosent siden toppen i januar.

Vix-indeksen skyter også fart torsdag. Den blir ofte omtalt som fryktmåleren på Wall Street, og sier noe om hvor mye volatilitet som ventes i markedet. Indeksen nærmer seg nå nivåer som ikke er sett siden høsten 2020.

1500 mrd. dollar

– Jeg er redd det er flere tap i sikte. Den siste meldingen fra Jerome Powell om kampen mot inflasjonen var vesentlig, sier seniorstrateg Marija Veitmane i State Street til Bloomberg.

Strategen sikter til USAs sentralbanksjef Jerome Powells halvtime lange videooverførte intervju tirsdag, da han deltok på Wall Street Journals «Future of Everyting»-festival. Naturlig nok handlet mye om den løpske inflasjonen, og Powell var nok en gang parat med «beroligende» ord til markedet.

Han lovet at sentralbanken skal gjøre det den kan for å få ned den elleville prisveksten.

– Hvis det vil innebære å øke renten til over et nøytralt nivå, så vil vi ikke nøle med det, sa Powell.

Med nøytralt rentenivå menes det et rentenivå som hverken gir vekst eller sørger for brems i økonomien.

Han var klar på at sentralbanken må være mer aggressiv i sin politikk dersom inflasjonen ikke går ned.

– Amerikansk økonomi er sterk nå, arbeidsmarkedet er ekstremt sterkt. Økonomien er posisjonert for å takle en strammere pengepolitikk. Men det kommer til å bli noe smerte involvert ved å gjenopprette prisstabiliteten, sa han.

Onsdag ble det ifølge Bloomberg barbert vekk verdier for til sammen 1500 milliarder dollar etter de bratte fallene. Denne uken har det vært detalj- og varehandelsgiganter som har stått i søkelyset for prispresset.

Milliardtap

Etter to år med euforisk stemning under koronapandemien har 2022 så langt vært et brutalt år for aksjemarkedet. Teknologitunge Nasdaq er for lengst i «bear market», altså et fall på 20 prosent eller mer fra en nylig toppnotering, mens S&P 500 og Dow Jones begge befinner seg i korreksjon. Det betyr et fall på ti prosent eller mer fra en nylig topp.

Børsfallene har barbert vekk elleville summer fra verdiene til noen av verdens rikeste personer, ifølge Bloombergs daglige oppdaterte «Billionaires Index».

  • Elon Musk, verdens rikeste person og sjef i Tesla, har så langt i år tapt 60,4 milliarder dollar og er nå god for 210 milliarder dollar. Bare onsdag ble verdier barbert med rett over 12 milliarder dollar. De kraftige fallene henger sammen med at store deler av Musks formue er bundet opp i eierandelen i Tesla, der han er blant storeierne. Tesla-aksjen har falt nesten 40 prosent så langt i år.
  • Jeff Bezos, grunnlegger og tidligere sjef i Amazon, har så langt i år tapt om lag 61,8 milliarder dollar, og er god for 131 milliarder dollar. Amazon-aksjen falt over syv prosent onsdag, noe som påførte Bezos et tap på rundt 8,48 milliarder kroner. Aksjen er ned 35 prosent så langt i år. Bezos er verdens nest rikeste person.
  • Bernard Arnault, verdens tredje rikeste person og sjef for luksusgiganten LVMH, har fått sin formue barbert med 52 milliarder dollar så langt i år.
  • Bill Gates, verdens fjerde rikeste og grunnlegger av Microsoft, har så langt i år tapt 19,4 milliarder dollar. Microsoft-aksjen har i likhet med mange andre tek-aksjer fått juling på børs, og er ned over 20 prosent så langt i år.

Samlet har altså verdens fire rikeste personer fått sine formuer barbert med om lag 193 milliarder dollar så langt i 2022.

Verste børsdag siden forrige årtusen

Etter at detaljhandelsgiganten Walmart la frem kvartalstall tirsdag stupte aksjen over elleve prosent, noe som ble det største fallet på én handelsdag siden 1987, ifølge CNBC.

Varehandelskjeden Target falt på sin side over 20 prosent onsdag etter at det også la frem skuffende førstekvartalstall.

Felles er at begge kjedene måtte melde om økte kostnader som følge av den kraftige prisveksten de siste månedene. Utviklingen får altså et allerede skjelvent marked til å bli enda mer nervøst, ikke bare på grunn av bekymringer for hvordan selskaper på tvers av alle sektorer skal klare å velte økte kostnader over på kunder, men også hvorvidt sentralbankene vil være i stand til å sørge for at inflasjonen ikke biter seg fast på rekordnivåer.

– Powell bekreftet tirsdag langt på vei de doble rentehevingene som mange har snakket om, og det er nå priset inn tre doble rentehevinger på rad, sa Olav Chen i Storebrand onsdag kveld.

På spørsmål om hva som er de store fryktfaktorene i markedet nå, svarte han at markedet lenge har vært beroliget for tempoet på Feds rentesetting. Men det er slutt nå, ifølge Storebrand-forvalteren.

– Det er blitt helt klart nå at Fed henger langt etter. Det er sjelden at man hører Fed innrømme feil, men det er ingen tvil om at dette har vært en helbom, sier Chen og viser til at sentralbanken lenge omtalte inflasjonen som «forbigående».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.