Samtidig som kaoset brøt ut i USAs hovedstad onsdag kveld norsk tid, ble vinneren av det andre senatsvalget i delstaten Georgia utpekt av flere amerikanske medier. Med seieren sørget demokraten Jon Ossoff for at Joe Biden og demokratene får kontroll over begge kamre i Kongressen.
Dermed er altså den såkalte blå bølgen et faktum.
Med kontroll over både Representantenes hus og Senatet vil det nemlig bli betydelig lettere for Biden å få gjennomslag for sin politikk enn det ville vært med en splittet kongress.
På kort sikt blir den blå bølgen mottatt med optimisme på Wall Street, der alle de tre nøkkelindeksene steg fra start torsdag. Den teknologitunge Nasdaq-indeksen er opp to prosent en time etter børsåpning.
Grunnen er blant annet større koronakrisepakker og hjelp til en pandemirammet amerikansk økonomi på kort sikt. På lengre sikt er det imidlertid mer usikkerhet, spesielt for de store tek-selskapene som har opplevd elleville kursoppganger på børs det siste året.
– Reguleringer er et sentralt tema som påvirker selskapene. Globale nettverk og skalaeffekter ligner på et naturlig monopol. De er derimot vanskelig å regulere fordi de koster ingenting for konsumenten. Markedet priser inn denne reguleringsrisikoen for en del teknologiselskaper, sier tek-analytiker Henriette Trondsen i meglerhuset Arctic Securities.
Frykt for blå bølge
Da selve presidentvalget gikk av stabelen i november i fjor var det nemlig betydelig pessimisme å spore blant investorene på Wall Street i forkant av valgdagen. Mange fryktet at en demokrat i Det hvite hus, sammen med en Kongress som var kontrollert av samme parti, vil føre til høyere skattetrykk og strengere reguleringer. For å nevne noe.
I fjor sommer måtte toppsjefene i tek-gigantene Amazon, Facebook, Google og Apple møte til høring i Kongressen som en del av en antitrust-etterforskning som har pågått siden juni 2019.
Amerikanske politikere har vært bekymret for om de fire gigantene er blitt for store, og om de har fått for mye makt i markedet, som igjen hindrer eller skader konkurransen. Antitrust er et amerikansk begrep som omfatter kartellforebyggende lovgivning. Blant annet har den demokratiske senatoren Elizabeth Warren tatt til orde for å splitte opp selskapene.
Stemningsskifte
I tiden etter valget har narrativet imidlertid snudd merkbart. For med kontroll over Kongressen vil det nemlig bli betydelig lettere for Biden å få gjennom for eksempel større koronakrisepakker, som blant annet vil omfatte mer økonomisk støtte til pandemirammede personer og bedrifter.
Gjennom det siste året har nemlig ingenting blitt bedre mottatt av markedet en oppløftende nyheter knyttet til koronaviruset, vaksine og en retur til normalen.
Stemningsskiftet viste seg tydelig på Wall Street, der nøkkelindeksene nådde stadig nye topper mot slutten av 2020. Onsdag steg den industritunge Dow Jones-indeksen til toppnotering, samtidig som opprørerne herjet i Washington, D.C.
Heller ikke renten på den amerikanske tiårige statsobligasjonen, en av verdens viktigste nøkkelrenter, ble nevneverdig påvirket av hendelsene i hovedstaden onsdag, og har denne uken steget til over én prosent for første gang siden mars.
– 2021 kommer til å bli et år der vi kommer oss på bena igjen. Det kommer til å bli et år med reflasjon, hvor sykliske aksjer vil gjøre det bra, sier direktør Michael Contopoulus i investeringsselskapet Richard Bernstein Advisors til Bloomberg tv.
Reflasjon er et uttrykk for å få den økonomiske situasjonen tilbake til et nivå som anses som normalt.
Festen fortsetter ikke for alle
For børsåret 2021 venter Trondsen at en del teknologiselskaper som har fått midlertidige, positive koronaeffekter på inntekter og kostnader nok vil se dette reverseres etter hvert som dagens krise avtar.
– Det vil være selskapsspesifikt hvilke aksjer som når nye høyder, og man vil nok se en større spredning mellom selskapene. Selv om enkelte selskap fortsatt har høy oppside tror jeg ikke festen fortsetter for alle, sier hun.
Analytikeren mener likevel at det digitale skiftet som i stor grad har skutt fart som følge av pandemien vil fortsette også i år.
– Spesielt software- og semiconductor-aksjer har hatt en sterk utvikling som jeg tror vil fortsette inn i første halvår. Jeg tror også europeisk telekom kan bli mer attraktivt igjen i 2021. Sektoren har gjort det svakere enn resten av markedet og potensiell konsolidering i Europa kan være en trigger, sier Trondsen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.