Da børsen i New York stengte torsdag etter en handelsdag preget av usikker og skiftende stemning, så de tre viktigste indeksene slik ut:

  • Samleindeksen S&P 500 var 1,1 prosent opp
  • Industriindeksen Dow var 1,6 prosent opp
  • Den teknologidominerte indeksen Nasdaq var 0,9 prosent opp.

Oppgangen kommer etter markante kursfall på Wall Street både tirsdag og onsdag. Børsene i Europa stengte i minus, med Oslo Børs nede 2,7 prosent.

Begynte med fall

Handelsdagen i USA startet ikke så bra, med indeksene ned om lag én prosent. Dette skyldtes ferske, fortsatt katastrofale jobbtall fra USA. Forrige uke meldte enda tre millioner mennesker seg arbeidsledige. Totalt har antallet steget til 36,5 millioner etter at koronakrisen slo innover den amerikanske økonomien.

Men, som sjefstrateg Matt Maley hos forvalteren Miller Tabak sier til Bloomberg:

– De siste månedene har kursene gått opp igjen hver gang, så folk selger ikke så aggressivt.

Det stadig surere forholdet mellom USA og Kina vekker bekymring blant investorene som frykter en ny handelskrig mellom de to landene. USAs president Donald Trump hjalp heller ikke på stemningen da han lot seg intervjue av Fox Business torsdag. Her hevdet presidenten at han og hans kinesiske motstykke, Xi Jinping, egentlig har et svært godt forhold, men at:

– Akkurat nå vil jeg ikke snakke med ham, sa Trump.

I intervjuet gjentok presidenten at han er svært skuffet over Kinas håndtering av koronavirusutbruddet, men bare antydet eventuelle reaksjoner:

– Det er mange ting vi kan gjøre. Vi kan gjøre ting. Vi kan kutte ut hele forholdet.

Industri slo tech

Men hverken arbeidsledighetstall med ekko til 30-tallet, eller Trumps kryptiske sabelrasling, kunne holde markedene nede. Torsdag brytes imidlertid et mønster, ettersom industriindeksen Dow gjorde det vesentlig bedre enn Nasdaq.

Både finansinstitusjoner og oljeprodusenter bidro til oppgangen på Dow. Sistnevnte kategori løftes av fortsatt stigende oljepriser, som torsdag kveld er oppe over fem prosent.

Bankgiganten Wells Fargo ledet an blant finansinstitusjonene, og steg nesten syv prosent.

De siste månedene har det vært omvendt, og hittil har den tech-dominerte Nasdaq-indeksen gjort det vesentlig bedre enn børsen for øvrig. Denne er til og svakt med i pluss for året, etter å ha tatt igjen hele koronakrakket som begynte i februar.

Tror «makro-støyen» tar over

Diane Jaffee, senior porteføljeforvalter i TCW, er usikker på hvor lenge oppgangen kan vare. Hennes tese er at investorene snart havner i et «informasjonsvakuum», ettersom den kvartalsvise resultatsesongen er i ferd med å runde av.

– Det er da makro-støyen tar over, sier Diane Jaffee til Marketwatch.

Rent konkret tror hun investorene vil tvinges til å se nøyere på makroøkonomiske tall – som 36,5 millioner nyregistrerte arbeidsledige – og reagere negativt når de tar innover seg den ekstreme skaden koronakrisen har påført økonomien.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.