Tirsdag denne uken fikk Dow Jones-indeksen den største prosentvise oppgangen på én dag siden mellomkrigstiden, da industriindeksen stengte opp over elleve prosent.

Det ble starten på et tre dager langt rally på Wall Street, der samtlige nøkkelindekser steg til værs etter å ha svingt opp og ned siden starten av koronavirusutbruddet.

På ukens siste handelsdag stengte nøkkelindeksene imidlertid ned, til tross for at det i løpet av den siste timen så ut som noe av nedgangen kom til å bli bremset. Derimot tiltok fallet ytterligere i de siste minuttene før stengetid.

Ifølge Barron's har Dow Jones-indeksen stengt ned syv av de siste åtte fredagene.

Bjørn-Roger Wilhelmsen, sjeføkonom i Nordkinn Asset Management, mener fallet fredag har en naturlig forklaring.

– Nå skal man ta helg og hente ut profitt etter tre dager med oppgang, sier han.

Slik ser det ut ved stengetid på New York-børsen:

  • Industriindeksen Dow Jones stengte ned 4,06 prosent.
  • Samleindeksen S&P 500 stengte ned 3,37 prosent.
  • Teknologiindeksen Nasdaq stengte ned 3,79 prosent.

Det betyr at alle de tre indeksene har en oppgang på mer enn tolv prosent for uken.

– Oppgangen denne uken kan ses som en kombinasjon av de tiltakene som er satt igang av sentralbankene, der man har utvidet verktøykassene til å gjennomføre ganske ekstreme tiltak. I tillegg er dét faktum at vi er i slutten av en måned og et kvartal, der mange forvaltere med undervekt av aksjer i porteføljen må rebalansere, og dermed kjøper seg opp, forklarer Wilhelmsen.

Han viser dermed til den månedlige øvelsen der fondsforvaltere passer på at utvalget av aksjer og vektingen av ulike faktorer der blir riktig og følger den profilen fondene har.

Bredt fall blant Dow-aksjene

Ifølge CNBC var det flere tungvektere på Dow Jones-indeksen som bidro til at den tre dager lange festen fredag tok slutt.

Boeing endte dagen ned 10,27 prosent, og falt etter at USAs finansminister Steven Mnuchin sa at flyprodusenten ikke kom til å be om statlig hjelp.

Samtidig var det energi og industri som gjorde det verst på S&P 500-indeksen fredag. Energisektoren falt 5,8 prosent, drevet av et markant fall i oljeprisen som nå handles til rett over 25 dollar fatet.

Disney og Chevron falt begge mer enn seks prosent, mens Tesla endte dagen ned 2,6 prosent til kurs 514,36 dollar.

Gigantisk krisepakke

Tidligere fredag kom nyheten om at Representantenes hus i den amerikanske kongressen har godkjent en rekordstor stimuluspakke på 2000 milliarder dollar.

Pakken, som nå kun mangler president Donald Trumps signatur, skal sikre amerikanske arbeidere og bedrifter en fremtid, etter at smitteverntiltak mot korona også over dammen har ført til store, økonomiske konsekvenser.

Tidligere i uken ble det også klart at USA har tatt over den tvilsomme æren av å være det landet i verden med flest registrerte smittetilfeller.

Sjeføkonom Wilhelmsen mener situasjonen fortsatt er omfattende.

– Det er ingenting som tyder på at vi kan erklære seier ennå. Det er fortsatt usikkerhet i markedene med tanke på «lockdowns» og hvor lenge det vil vare.

– Jeg vet ikke om vi har sett bunnen, eller om den er nådd, men jeg tror uansett ikke det kommer til å være en pil rett opp. Det kan bli stygt neste uke når vi kommer over kvartalsslutt, sier Wilhelmsen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.