Det ble en brutal åpning på handelsuken i USA mandag, da alle de tre ledende indeksene falt mellom 2,8 og 4,7 prosent.
Utviklingen kom etter at inflasjonstall fra USA fredag forrige uke viste fortsatt skyhøy prisvekst, samt spenningen knyttet til hva sentralbanken Federal Reserve vil foreta seg på onsdagens rentemøte.
Ved stengetid mandag kveld norsk tid hadde altså den teknologitunge Nasdaq-indeksen falt over 30 prosent siden nyttår, og den brede S&P 500-indeksen er ned over 20 prosent i samme periode.
Etter forsiktig optimisme fra start på ukens andre handelsdag, tok det ikke lang tid før samtlige av de ledende indeksene krøp nærmere null og deretter i minus. Nasdaq, som begynte og endte dagen på plussiden, har svinget gjennom handelsdagen.
Rundt 45 minutter før børsstenging falt både S&P 500 og Dow Jones over en prosent, men hentet seg inn igjen like før stengetid. Slik ser det ut ved stengetid:
- S&P 500 er ned 0,37 prosent.
- Nasdaq stiger 0,18 prosent.
- Dow Jones falt 0,49 prosent.
Med andre ord er Wall Street tilbake i et såkalt «bjørnemarked», som innebærer et fall på 20 prosent eller mer fra en nylig topp.
«Usikkerheten som råder»
Leif-Rune Rein, investeringsdirektør i Nordea Liv, sier at han tviler på snarlig bedring i markedet, og er klar på hva som er den klare driveren.
– Søkelyset er nesten ene og alene på inflasjon, og hva sentralbankene vil gjøre med det. Det er usikkerheten som råder.
I motsetning til andre tror ikke investeringsdirektøren på en resesjon med det første, men sier at han anerkjenner risikoen. Han minner om at det historisk har tatt flere rentehevinger fra sentralbankene frem til det faktisk blir resesjon.
– Jeg tror det kan bli sure markeder en periode til, men at Fed skal presse økonomien inn i en resesjon virker noe pessimistisk. Vi må husker på hvor vi kommer fra, med økonomisk vekst i flere år frem til korona og ut av pandemien.
Tirsdag ettermiddag norsk tid passerer renten på den amerikanske tiåringen, altså amerikansk statsgjeld med en løpetid på ti år, 3,45 prosent. Ifølge CNBC er dette det høyeste nivået siden 2011.
Ved utgangen av mai stod tiåringen på rundt 2,74 prosent.
Tror på trippel renteheving
På spørsmål om hva han tror Federal Reserve og sentralbanksjef Jerome Powell vil foreta seg på onsdagens rentemøte, sier Rein at «det er sannsynlig» med en trippel renteheving, altså 0,75 prosent.
Flere meglerhus, både her hjemme og utenlands, jekket opp sine estimater i etterkant av en Wall Street Journal-artikkel tirsdag morgen.
Også i markedet er det stor tro på at Fed vil klemme til med 0,75 prosentpoeng, noe som i så fall vil bli den største renteøkningen siden 1994.
– Det var tro på at inflasjonstallene skulle toppet ut på fredag, så det ble en negativ overraskelse. Kanskje Fed vil vise handlekraft og at de er villige til å handle med én gang. Det gjenstår å se, sier Rein. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.