Wall Street avsluttet nettopp sitt dårligste kvartal siden starten av koronapandemien – et kvartal som ble tynget av den amerikanske sentralbankens (Fed) påbegynte rentehevinger, den høye inflasjonen og Russlands invasjon av Ukraina.
I løpet av årets tre første måneder falt den brede samleindeksen S&P 500 4,95 prosent, industriindeksen Dow Jones falt 4,57 prosent, mens teknologiindeksen Nasdaq falt hele 9,1 prosent.
Første handelsdag i andre kvartal så det lysere ut fra start, men stemningen snudde utover dagen, så snudde indeksene til plussiden igjen. Slik så det ut på indeksene idet handelen stoppet:
- S&P 500 stenger med en oppgang på 0,36 prosent
- Dow Jones steg 0,44 prosent
- Nasdaq stenger med en oppgang på 0,28 prosent
«Månedens viktigste tall»
Fredag kom ferske jobbtall fra USA, som viste noe lavere jobbvekst enn ventet i mars. Totalt ble det skapt 431.000 nye jobber, mens konsensusestimatet fra Bloomberg lå på 490.000.
Arbeidsledighetsraten falt til 3,6 prosent i mars fra 3,8 prosent i februar, omtrent som ventet, mens lønnsveksten gjorde et hopp fra 5,1 prosent på årsbasis i februar til 5,6 prosent på årsbasis i mars. Også det omtrent som ventet.
De amerikanske sysselsettingstallene omtales ofte som «månedens viktigste tall», fordi tallene gir en indikasjon på hvordan det står til i verdens viktigste økonomi.
Videre følger investorene nøye med på rentekurven som nylig har invertert, noe som historisk har varslet om en forestående resesjon.
Gamestop-fall
Spillbutikk-kjeden Gamestop, «meme-aksjen» fremfor noen, steg kraftig i etterhandelen torsdag etter at selskapet torsdag annonserte planer om en aksjesplitt.
Aksjen steg tolv prosent fra start, men har utover dagen falt tilbake til en oppgang på rundt fem prosent. Idet børsen stenger, faller aksjen 1,6 prosent.
Gamestop uttalte at det vil søke godkjennelse på neste aksjonærmøte for en økning i antall A-aksjer fra 300 millioner til én milliard aksjer for delvis å gjennomføre en splitt i form av aksjeutbytte.
Aksjen steg hele 35 prosent i løpet av mars måned, støttet opp av sin lojale følgerskare av småsparere. Kursen fikk et løft for noen uker siden da styreleder Ryan Cohen, som er driveren bak selskapets digitaliseringsstrategi, kjøpte ytterligere 100.000 aksjer og økte sitt eierskap til 11,9 prosent.
Gamestop og de andre «meme»-aksjene ble først popularisert ved inngangen til 2021 av brukere på nettforum som Wall Street Bets på Reddit.
Fenomenet forklares med at småinvestorene ønsker å hevne seg på, og sabotere for, store hedgefond som har veddet på kursfall i de aktuelle aksjene – gjerne selskaper med utdaterte forretningsmodeller som er spådd nord og ned av analytikere.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.