Nøkkelindeksene på Wall Street steg kraftig mandag:

* Dow Jones endte opp 7,73 prosent.

* Nasdaq Composite endte opp 7,33 prosent.

* S&P 500 endte opp 7,03 prosent.

New York er for lengst episenteret for koronasmitten med flere døde i delstaten enn i Kina totalt. Men på børsene i New York vedder nå investorene på at det verste snart er over.

– Det har vært høye koronadødstall de siste dagene, men det forventer også markedet. Optimismen man ser på Wall Street nå bunner i at man registrerer en viss utflating og at dette muligens skjedde litt raskere enn ventet. Og hvis smittespredningen stabiliserer seg, kan man også gradvis begynne å lette på lockdown-tiltakene. Da vil økonomien begynne å ta seg opp igjen, sier senior porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand.

Stenger ned ut april

Mandag ble det kjent at New Yorks guvernør Andrew Cuomo forlenger nedstengningen frem til 29. april. Dette er ikke tiden for å slappe av, sier han.

Men under en pressekonferanse mandag beskrev han dødsraten som følge av koronaviruset i New York som «i realiteten flat». Nærmere 4.200 er så langt døde i delstaten.

Olav Chen, senior porteføljeforvalter i Storebrand.
Olav Chen, senior porteføljeforvalter i Storebrand. (Foto: Øyvind Elvsborg)

– Når selv New Yorks guvernør, som hele tiden har vært veldig dyster i uttalelsene sine, også virker optimistisk, da begynner investorene å se lyset i tunnelen. Det er New York som er klart verst rammet i USA, og når smittetallene begynner å flate ut her, da er det gode nyheter, sier Chen.

Men selv om investorer griper fatt i hvert eneste positive signal, kan det fort snu, advarer han.

– Vi har sett det i andre land, som i Japan og Singapore, at koronasmitten kan blusse opp igjen, selv om man tror at toppen er nådd. Derfor krever det nå hårfin balansegang å åpne opp samfunnet igjen. Ting vil ikke gå tilbake til normalen med det første, sier Olav Chen.

«Kan slå hardt tilbake»

– Det kan bli et tveegget sverd. Hvis smittespredningen stabiliserer seg og man letter for mye på lockdown-tiltakene for fort, da kan det slå hardt tilbake. Dette er noe markedene kommer til å følge nøye med på de neste ukene. Plutselig kan pessimismen være der igjen, sier han.

– En stabilisering i smittespredningen i noen land i Europa kan godt være forklaringen på oppgangen i dag. Men i sånne tider som vi nå er inne i, med svært store børsfall bak oss, og ekstrem usikkerhet om de økonomiske utsiktene, så syns jeg personlig det er problematisk å knytte daglige bevegelser på børsene til konkrete nyheter, sier Ingvild Borgen Gjerde, makroanalytiker i DNB Markets.

Hun varsler fortsatt markedsuro og store svingninger på børsene fremover.

Det tror også seniormarkedsanalytiker Craig Erlam i Oanda at man må regne med.

– Investorer håper at markedet har nådd bunnen, men jeg er ikke sikker på om de tenker over at stormen kan komme og at nervene deres kan bli kraftig testet, skriver han i et notat, ifølge Marketwatch.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.