Wall Street åpner opp fredag. Rett etter åpning ser de toneangivende amerikanske indeksene slik ut:

  • Den brede S&P 500 er opp 0,61 prosent
  • Industritunge Dow Jones åpner opp 0,6 prosent
  • Teknologitunge Nasdaq åpner opp 0,43 prosent

Det har vært en volatil uke i markedene. Uken startet med kollaps i oljemarkedene der amerikansk lettolje ble handlet for nesten minus 40 dollar fatet. Dagen etter fulgte nordsjøolje opp, og falt brutalt. På sitt svakeste ble et fat nordsjøolje handlet til nært 16 dollar fatet. Fredag ettermiddag står et fat i over 21 dollar fatet.

Også den amerikanske lettoljen stiger igjen fredag, og er opp over fire prosent. Den er fortsett ned 31 prosent denne uken, skriver CNBC.

Dystre makrotall

Av makrotall var ordreinngangen for varige goder i USA ned 14,4 prosent i mars på månedsbasis, viser foreløpige tall fra amerikanske statistikkmyndigheter.

Ifølge Direkt Makro var ordreinngangen ventet å falle med 11,9 prosent, skriver TDN Direkt.

Samtidig ble det fredag konstatert over 50.000 døde som følge av koronaviruset i USA. Viruset har rammet hardt, også økonomisk. Totalt har 26 millioner amerikanere søkt om ledighetstrygd i løpet av de siste fem ukene. Til sammenligning falt sysselsettingen «bare» med 8,7 millioner i løpet av finanskrisen. Siden stengetid på de amerikanske børsene torsdag har også kongressen godkjent en krisepakke til små bedrifter som er rammet av krisen.

I Norge har børsdagen vært preget av dystre prognoser fra SSB. Fredag ettermiddag er hovedindeksen ned like over en prosent.

– Mitt scenario er at vi står overfor en «rollover», som betyr at vi først fikk det store fallet i mars, så en korrigering, før det nå ruller ned igjen. Men det er ikke svart-hvitt, sa Pareto-analytiker Karl Oscar Strøm til DN tidligere torsdag.

Ukentlig nedgang

Torsdag åpnet Wall Street opp etter at oljeprisen stabiliserte seg, og alle de toneangivende indeksene var på et tidspunkt opp over en prosent. Stemningen fikk seg imidlertid et knekk da Financial Times skrev koronamedisinen til selskapet Gilead Sciences skuffet i sin første randomiserte studie. Dette skuffet både forskere og investorer, og Gilead falt tungt på børsen. Også stemningen på Wall Street endret seg, og den brede S&P 500 endte flatt.

Så langt denne uken er indeksen ned over to prosent. Dermed går det mot nedgang på Wall Street denne uken. Dette er faktisk den første uken med nedgang så langt i april. Siden månedsskifte har S&P 500 steget nært 15 prosent. Det er likevel langt igjen til toppen før krisen inntraff. Siden 19. februar er indeksen ned nært 20 prosent. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.