Den teknologitunge Nasdaq-indeksen på Wall Street åpnet uken med et markant fall og endte til slutt ned 2,55 prosent.

Flere av de store amerikanske teknologiselskapene falt betydelig mandag. Amazon, Apple, Netflix og Google-eier Alphabet endte alle ned mer enn to prosent. Facebook-aksjen falt mer enn tre prosent, mens elbilprodusenten Tesla falt over seks prosent.

Den amerikanske tiåringen, som er renten på amerikansk statsgjeld med ti års løpetid, har steget gjennom handelsdagen på Wall Street. Renten ligger nå på 1,602 prosent, opp fra 1,586 ved åpning.

Nasdaq-indeksen svinger ofte i takt med den amerikanske tiåringen, fordi renten særlig har betydning for teknologiselskaper. Når tiåringen stiger, faller ofte Nasdaq-indeksen. Dette fordi prisingen av mange av teknologiselskapene er basert på inntjening langt inn i fremtiden. Når rentene stiger vil det både bli dyrere for selskapene å låne penger, og inntektene frem i tid vil relativt sett bli mindre verdt i dag.

DNs aksjekurs: Dette er verdens viktigste tiåring
Finansredaktør i DN, Terje Erikstad forklarer deg hvem verdens viktigste tiåring er, og hvorfor den er viktig i kapitalmarkedene.
01:50
Publisert:

Innovasjonsfond traff ny bunn

Ark Innovation, flaggskipsfondet til forvalterstjernen Cathie Wood, fikk en ny nedtur mandag med et fall på nesten fem prosent. Det børshandlede fondet (ETF), som har Tesla som sin største investering, er nå på sitt laveste nivå siden november i fjor og har falt nesten 35 prosent siden toppen i midten av februar.

Wood, som er kjent for sine veddemål på nyskapende og endrende teknologier, er grunnlegger av forvaltningsselskapet Ark Investment Management som i slutten av mars spådde at Tesla-aksjen vil firedoble seg til 3000 dollar innen 2025. Mandag stengte aksjekursen til 629 dollar.

Tro på mer stimulanser

Mens teknologitunge Nasdaq falt markant, fikk samleindeksen S&P 500 et fall på 1,04 prosent, mens Dow Jones snudde fra oppgang tidligere på kvelden og endte svakt ned 0,10 prosent. CNBC viser til at sektorer som vil tjene på gjenåpningen av økonomien var blant dem som fikk størst oppgang mandag, deriblant energi, finans og industri. Disse omtaltes gjerne som sykliske sektorer da de svinger i takt med aktivitetsnivået i økonomien. Transportsektoren er ansett som et barometer for global økonomisk aktivitet, og oppgangen i disse aksjene vitner om en akselererende gjeninnhenting fra pandemien, skriver CNBC.

Den amerikanske gjenåpningen drives av svært oppløftende smittetall. Nyhetsbyrået Reuters skriver at antall nye ukentlige smittede i USA har falt fire uker på rad og er på sitt laveste siden september i fjor. Mer enn én tredjedel av befolkningen er fullvaksinerte, mens 46 prosent har fått minst én dose av koronavaksinen.

Wall Street Journal viser at til aksjemarkedet har steget i troen på ytterligere stimulanser til økonomien fremover. President Joe Biden har foreslått ytterligere finanspolitiske tiltak, mens svake jobbtall forrige uke gir investorene økt tro på at dagens politikk med lave renter og økonomiske støttepakker, vil fortsette en stund til.

Noen forvaltere er likevel bekymret for at den høye verdsettingen av aksjer kan bety at toppen er nådd.

– Markedene har kommet ganske langt og gått opp mye i en relativt rett linje. Hinderet for ytterligere oppgang blir større, sier global markedsstrateg Mike Bell i J.P. Morgan Asset Management til Wall Street Journal.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.