Mandag la den amerikanske sentralbanken Fed frem de sterkeste pengepolitiske tiltakene de har i verktøykassen, uten at det hjalp de toneangivende indeksene på Wall Street nevneverdig.

Demokratene sa i Kongressen nei til republikanernes krisepakke på 1800 milliarder dollar. Investorene svarte med å sende de amerikanske børsene ned. Tirsdag åpnet Wall Street kraftig opp, og utover dagen har indeksene fortsatt å skyte til værs. To timers tid før stengetid på Wall Street ser samtlige nøkkelindekser slik ut:

  • Dow Jones stiger nesten åtte prosent.
  • Nasdaq stiger rundt 5,3 prosent.
  • S&P 500 stiger rundt 6,5 prosent.
  • Disney ligger ifølge Marketwatch an til sin beste børsdag siden 2008, målt i prosent. I skrivende stund er underholdningsgiganten opp rundt 12,3 prosent. Sist gang aksjen steg mer på én dag var i oktober 2008, da den var opp 16 prosent. Som kjent har selskapet rullet ut strømmetjenesten Disney+ i Europa tidligere enn planlagt, grunnet koronavirusutbruddet.

Tror på oppgang

Investeringsdirektør Leif-Rune Rein i Nordea tror en krisepakke nærmer seg.

– Fed kom med så kraftige tiltak at man kan lure på hvorfor i all verden det ikke gikk bedre på Wall Street i går. Investorene ville ha det finanspolitiske på plass, men den økonomiske krisepakken kommer uansett til å bli klar snart, sier han.

Rett etter børsåpning varsler speaker i Representantenes hus, toppdemokraten Nancy Pelosi til CNBC at det er stor optimisme om at en avtale vil bli klar i løpet av de neste timene.

Rein sier alt tyder på en god dag og peker på børsoppgangen i Asia og Europa, i tillegg til Feds kraftige tiltak.

– Vi kan fort få seks-syv prosent oppgang i dag, men det vil fremdeles svinge mye fremover. Nå har amerikanerne fått så mye stimuli fra sentralbanken at så lenge man kommer seg ut av lockdownperioden, vil det være likviditet og kreditt tilgjengelig for alle som trenger det, sier Rein.

Times Square er nærmest forlatt, som følge av koronavirusets utbrudd i New York. Leif-Rune Rein sier lengden på «shutdownen» vil avgjøre hvor stor den økonomiske krisen blir.
Times Square er nærmest forlatt, som følge av koronavirusets utbrudd i New York. Leif-Rune Rein sier lengden på «shutdownen» vil avgjøre hvor stor den økonomiske krisen blir. (Foto: Carlo Allegri/Reuters/NTB Scanpix.)

Rein mener alt det pengepolitiske er på plass for å komme seg gjennom krisen. Nå handler alt om koronavirusets utvikling.

For ti dager siden erklærte WHO (Verdens helseorganisasjon) at Europa er episenteret for korona. Tirsdag erklærte organisasjonen at viruset sprer så raskt at USA kan bli det nye episenteret. 158 millioner amerikanere er blitt bedt om å holde seg hjemme.

Samtidig uttalte president Donald Trump på en pressekonferanse mandag kveld at nedstengningen skulle være kort fordi "USA ikke er bygget for å bli stengt ned."

– På en uke har sentralbanken innført like sterke tiltak som de gjorde gjennom hele finanskrisen. Det har tatt stress ut av kredittmarkedet. Nå blir spørsmålet hvor lenge «shutdownen» varer og hvor ille sykdommen blir, sier Rein og legger til:

– Markedet fremover vil være usikker på grunn av “shutdownen”. Dermed vil det bølge fra eufori til ekstrem frykt. I dag vil markedet gå opp, men det vil svinge mye fremover.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.