Etter en to dagers nedtur steg de amerikanske børsene torsdag

Slik endte de tre ledende indeksene på Wall Street:

  • Den brede samleindeksen S&P steg 0,43 prosent.
  • Industriindeksen Dow Jones stiger 0,27 prosent.
  • Teknologiindeksen Nasdaq stiger 0,06 prosent.

Fallet tidligere i uken kan ses i sammenheng med at den amerikanske sentralbanken Federal reserve (Fed) har varslet strammere pengepolitikk fremover. Onsdag offentliggjorde sentralbanken referat fra forrige rentebeslutning.

Referatet viste at sentralbanken vurderer større renteøkninger enn de vanlige på et kvart prosentpoeng. De fremtidige økningene kan bli på opp mot det dobbelte, altså et halvt prosentpoeng.

Kjøper stor andel i teknologiaksjen HP Inc.

Aksjen til teknologiselskapet HP Inc steg til himmels etter at det ble kjent at investorlegenden Warren Buffetts selskap, Berkshire Hathaway, kjøper en stor aksjeandel i selskapet HP Inc. Med dette blir han den største aksjonæren i PC- og skriverprodusenten.

Berkshire Hattaway kjøpte nærmere 121 millioner aksjer i HP. Eierandelen er verdt omtrent 4,2 milliarder dollar basert på onsdagens sluttkurs for aksjen. Dette tilsvarer en eierandel på rundt 11 prosent.

HP Inc. steg 14,75 prosent.

Ifølge CNBC steg verdien av Buffet-selskapets eierandel i HP med rundt 650 millioner dollar til 4,85 milliarder dollar i løpet av dagen.

Færre førstegangssøkere til arbeidsledighetstrygd

Statistikk fra det amerikanske arbeidsmarkedsdepartementet viser at antallet førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd i USA (jobless claims) var på 166.000 personer i forrige uke, opplyser Yahoo Finance.

Dette er det laveste antallet førstegangssøkere registrert siden 1968, og representerer dermed den tredje uken på rad der nye søknader ligger på under 200.000.

Ifølge en konsensusprognose fra Trading Economics var det på forhånd ventet å være 200.000 førstegangssøkende i forrige uke.

Sammenlignet med før pandemien, er søknadsnivået lavt. I 2019 lå gjennomsnittet på omtrent 218.000 førstegangssøkere i uken.

Ønsker normalisering av pengepolitikken

Sentralstyret i Den europeiske sentralbanken (ECB) offentliggjorde på sin side referat fra sitt siste pengepolitiske møte, torsdag ettermiddag norsk tid.

Ifølge referatet ventes inflasjonen i eurosonen å holde seg over målet i 2023. Samtidig er sentrale kriterier for en oppjustering av bankens nøkkelrenter møtt, eller ligger i nærheten av å bli møtt, opplyser TDN Direkt.

Under møtet ble risikoen for en sterkere effekt av inflasjonsforventningene også diskutert. En rekke medlemmer mener det er på tide å ta videre steg mot normalisering av pengepolitikken, melder nyhetsbyrået.

I begynnelsen av mars vedtok sentralstyret at APP (Asset Purchase Program), altså støttekjøp av verdipapirer, skulle bestå av nettokjøp på 40 mrd. euro i april, 30 mrd. euro i mai og 20 mrd. euro i juni. Det fremgår av referatet publisert torsdag at medlemmene mener at APP-kjøpene gjort til nå har fungert bra.

Grunnet krigen i Ukraina hersker det høy usikkerhet rundt sentralbankens guiding. Blant annet ble det diskutert at høye bensinpriser og sanksjoner mot Russland trolig vil legge en demper på veksten fremover, melder TDN Direkt.

Tiåringen har nådd ny topp

Renten på den 10-årige amerikanske statsgjelden steg til 2,65 prosent torsdag. Det høye nivået ses i sammenheng med at Fed tirsdag ga signaler om en strammere pengepolitikk.

Utover torsdagen steg tiåringen til 2,65 prosent.

Tiåringen er renten på amerikanske statsobligasjoner med ti års løpetid. Tiåringen blir ofte referert til som «verdens viktigste rente» fordi den både er en referanse for mange renter, men også andre finansielle størrelser, verden over.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.