Da handelen ved Oslo Børs startet klokken 09.00 onsdag, sendte markedsaktørene hovedindeksen svakt opp med 0,4 prosent. Inn mot lunsjtider stagnerte imidlertid utviklingen, og hovedindeksen lå på klink null prosent.

Og utover ettermiddagen snudde utviklingen til et fall på omkring 0,5 prosent, og til slutt endte det med et fall på 0,44 posent for hovedindeksen etter endt handelsdag. Hadde det ikke vært for at Equinor og Aker BP stiger rundt rundt én prosent, etter en oppgang i oljeprisen det siste døgnet, hadde fallet vært større.

Nedgangen er forholdsvis bred, all den tid så og si alle andre sektorer enn energi, falt onsdag.

Bilfrakt til værs

Ellers førte ferske kvartalsrapporter til forholdsvis store utslag i enkelte selskaper.

Blant annet steg bilfraktrederiet Wallenius Wilhelmsen 17,3 prosent etter å ha rapportert det selskapet omtaler som sitt «beste kvartal noensinne». Aksjekursen steg til godt over 86 kroner, noe som er det høyeste prisnivået noensinne for selskapet.

Aksjen har steget 74 prosent hittil i år, og mer enn nidoblet seg siden bunnen våren 2020.

Selskapet hadde i tredje kvartal et driftsresultat nær dobbelt så stort som analytikerestimatene tilsa på forhånd, mens overskuddet før skatt, som endte på 246 millioner dollar, var nær firedoblet fra samme periode i fjor.

– Den oppdemmede etterspørselen i kjølvannet av covid-19, henger fortsatt igjen i de globale verdikjedene. Utfordringer gjenstår selv om vi har sett forbedringer i noen havner, og en økt tilgang til halvledere. Ser vi fremover, forventer vi at den høye tilbuds- og etterspørselen vil vedvare. Samtidig følger vi nøye med på det svekkede makroøkonomiske bildet og hvordan dette kan påvirke oss, skriver konsernsjef Lasse Kristoffersen i kvartalsrapporten.

Shippingselskapet Wilh. Wilhelmsen steg samtidig 5,86 prosent, i forkant av at selskapet slipper tredjekvartalsrapport onsdag etter børsstengning.

Kraftig undervisningsoppgang

Lumi-aksjen hadde også en solid dag på børs og aksjen steg hele 20 prosent, etter å ha kollapset på børs flere ganger i år. Lumi Gruppen eier blant annet privatistskolen Sonans, som i likhet med resten av bransjen opplevde en markant inntektsøkning da mange blivende studenter brukte pandemien på å ta opp fag.

I en fersk kvartalsrapport onsdag morgen meldes det imidlertid at salgsinntektene fra Sonans har falt 28 prosent fra samme periode i fjor, samtidig som Lumi Gruppen sett under ett halverte resultatet før skatt til 11 millioner kroner.

Hittil i år har selskapets aksjekurs falt over 75 prosent, der mesteparten kom gjennom et kursras på 60 prosent på én dag i starten av august.

Kraftig fall etter emisjonsnyhet

Samtidig sendte markedsaktørene aksjekursen til seismikkselskapet PGS ned rundt fem prosent i løpet av handelsdagen onsdag. Dette skjer etter at det tirsdag kveld ble meldt at selskapet har hentet 1,5 milliarder kroner i en såkalt rettet emisjon, altså en pengeinnhenting rettet mot et utvalg større investorer.

Dette vil ifølge selskapet gi anledning til å redusere belåningen, håndtere gjeldsbetalinger neste år og utvide refinansieringsvinduet til mars 2024.

Natt til onsdag kom det frem at en rekke personer i selskapets toppledelse og styre er tildelt aksjer, der finansdirektør Gottfred Langseth med 300.000 aksjer er tildelt flest. Tegningskursen var 6,7 kroner aksjen, en rabatt på en halv krone fra sluttkurs tirsdag.

Konsulentselskap stiger markant

Konsulentselskapet Multiconsult steg 4,3 prosent onsdag, etter å ha rapportert om driftsinntekter seks prosent høyere enn i tredje kvartal i fjor. Samtidig holdes kostnadsveksten noenlunde i sjakk fra i fjor, skriver selskapet.

Storebrand-forvalter Hans Thrane Nielsen har for øvrig pekt på konsulentbransjen som en indikator for utviklingen hos norske bedrifter generelt, da eventuelt lavere faktureringsgrad på tvers av bransjen vil kunne være et tegn på at Norge stopper litt opp.

Autostore-aksjen, som hoppet 12 prosent tirsdag, falt onsdag tilbake godt over åtte prosent. Lagerløsningsselskapet gjennomførte i fjor en av de aller største børsnoteringene ved Oslo Børs, og har helt siden da vært populær blant småsparere.

Svak oppgang i Asia

Ellers kommer utviklingen på Oslo Børs etter en natt som har budt på en generelt sett svak oppgang i de asiatiske aksjemarkedene. Samtidig har Hang Seng-indeksen, som speiler aksjemarkedet i Hongkong, lagt bak seg sin største oppgang på to dager siden mars, blant annet etter rykter om at Kina og Xi Jinping skal skrinlegge null-smitte-politikken.

– Dette ser ut til å være driveren bak oppsvinget på kinesiske børser de siste dagene, etter det markerte fallet mandag. I dag er Hongkongs Hang Seng-indeks opp 1,7 prosent. I lys av signalene fra den nylige partikongressen tviler vi sterkt på at det er noe hold i disse ryktene, skriver DNBs sjeføkonom Kjersti Haugland i en morgenrapport onsdag.

Dette etter at flere toppsjefer i store, globale banker møttes til en konferanse i Hongkong for første gang på flere år, det hele som et ledd i byens forsøk på å holde seg inne i varmen hos den globale finanseliten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.