Den 88-år gamle investorlegenden Warren Buffett kvier seg ikke for å uttale seg om markedene, eller annet. Mandag deltok "Orakelet fra Omaha"i en gruppediskusjon på fjernsynskanalen CNBC.

Dagens aksjekurser er et kupp, skal man tro Berkshire Hathaway-sjefen.

– Jeg synes aksjene er latterlig billige hvis du mener at tre prosent på den 30-årsrenten gir mening, sa han.

Renten på amerikanske statsobligasjoner med 30 års løpetid var mandag på oppunder 2,9 prosent.

Rentene for banker, bedrifter og forbrukere, bestemmes i praksis av sentralbanken Federal Reserves styringsrente, og denne holdes lav, blant annet ettersom styremedlemmene i banken ikke er bekymret for prisveksten, og dermed ikke ser behov for å stramme inn.

- Virker umulig

Lave renter gjør det billig å låne, for den amerikanske staten og andre, og bidrar dermed til å drive investeringer og holder farten oppe i økonomien. Donald Trump-presidentadministrasjonen går med underskudd på budsjettene og låner billig ved å utstede statsobligasjoner til lav rente.

Buffett lurer på hvor lenge moroa kan vare.

- Ettersom penger ikke koster noe, kan du trykke masse penger og ha full sysselsetting og ingen inflasjon. Jeg vil ikke tro at man kan ha disse tingene på disse nivåene – langsiktige renter, styringsrenten, og budsjettunderskudd – og holde det stabilt i en lang periode, sa han.

Økt statsgjeld må uansett rentenivå betjenes, og dermed dekkes over fremtidige budsjetter. Stiger rentene, stiger også rentekostnadene staten må betale.

- Konvergeringen av disse faktorene virker umulig for meg. Generelt: Hvis jeg føler noe er umulig, kommer det til å endre seg over tid. Jeg vet ikke hvordan, men jeg tror ikke vi kan fortsette å ha dette forholdet mellom disse variablene, sier Buffett.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.