Warren Buffett og investeringsselskapet han styrer, Berkshire Hathaway, offentliggjorde lørdag ettermiddag årsrapporten for 2020 og den 90 år gamle investorlegendens tradisjonelle brev til aksjonærene.

Buffett, verdens syvende rikeste person og kjent av mange som «Orakelet fra Omaha», er blant verdens mest suksessrike investorer. Brevet leses med lupe av små og store investorer over hele verden. Offentliggjøringen av brevet og rapporten skjer som vanlig på en lørdag, ettersom Buffett ønsker at investorene og aksjonærene skal få tid til å tenke seg om før de eventuelt handler aksjer etter å ha lest.

Mange hadde ventet på at Buffett skulle åpne seg om den sterke markedsoppgangen under koronakrisen, og hvordan han venter at markedene skal gå ut over i 2021.

I det årlige brevet går ikke Buffett inn på koronakrisen direkte, men overraskende melder han at selskapet – som har pleid å ha sin årlige «Woodstock for kapitalister»-generalforsamling i Omaha, i år vil holde samlingen fra en scene i Los Angeles, byen der Charlie Munger bor. Munger og Buffett skal delta, sammen med de to neste på rangstigen Ajit Jain og Greg Abel.

Patetisk avkastning

I aksjonærbrevet fraråder Buffett investorene å investere i obligasjoner, altså trygge instrumenter som gir en fast og regelmessig rente-utbetaling.

– Obligasjoner er IKKE stedet å være om dagen, konstaterer Buffett, som viser til at renten på den amerikanske tiårige statsobligasjonen var på bare 0,93 prosent ved nyttår, mot sammenligningen 15,8 prosent i september 1981. Jo høyere kurs på obligasjoner, jo lavere rente.

Investorlegenden poengterer dessuten at land som Tyskland og Japan har hatt negative renter på sine statsobligasjoner.

– Investorer i renteinstrumenter over hele verden, om det er pensjonsfond, forsikringsselskaper eller pensjonister – går en dyster fremtid i møte.

Han advarer også mot å investere i såkalte høyrenteobligasjoner, ofte kalt junk bonds, selskapsobligasjonslån med høy risiko og høyere rente.

– Noen forsikringsselskaper, så vel som andre obligasjonsinvestorer, kan komme til å forsøke å sprite opp den patetiske avkastningen som er tilgjengelig nå ved å omdirigere kjøpene mot obligasjoner som er utstedt av svake låntagere. Risikable lån er imidlertid ikke svaret på inadekvate renter.

– Aldri sats mot Amerika

Buffett slår som vanlig et slag for Amerika, og i år trekker han særlig frem den delen av landet som ikke ligger ved kystene, hvor blant annet finanselitene og politikerne styrer. Han trekker frem gode amerikanske investorer og verdiskapingen som skjer ellers i USA, og oppsummerer:

– Det har ikke vært noen inkubator for å frigjøre det menneskelige potensialet som Amerika. Tross noen alvorlige avbrudd, har vi beveget oss fremover, og fortsetter å gjøre det, skriver han, og gjentar sin oppfordring:

– Aldri sats mot Amerika.

Storavisen Wall Street Journal konstaterer at Berkshire Hathaway sitter med en kontantbeholdning på mer enn 150 milliarder dollar, eller nesten 1300 milliarder kroner, og at den raske vendingen oppover i aksjemarkedene og sentralbankenes støttekjøp i markedet har gjort det vanskelig for Buffett å finne det han selv kaller en elefantinvestering – en større eierandel i et stort amerikansk selskap.

– Tålmodig og rolig apekatt

Buffett gjentar også i sitt brev i år mantraet om langsiktig og bredt eierskap. Selv om han setter pris på at både indeksfond og aktivt forvaltede fond er på eiersiden i Berkshire, om de er tvunget til det eller ei, er han spesielt glad for alle «partnerne» som har valgt å investere sparepengene hos dem som småaksjonærer i Berkshire.

Samtidig kommer han med et spark til Wall Street, og skriver at titalls millioner spekulanter og investorer alle kan finne en aksje som funker for dem:

– De vil finne sjefer og markedsguruer med spennende ideer. Hvis de ønsker kursmål, styrte resultater og «historier», vil det ikke mangle på kandidater. «Teknikere» vil med tyngde forklare hva noen streker på en graf sier om hvordan en aksje skal gå. Og oppfordringen om å gjøre noe vil aldri ta slutt.

Og mange av dem som følger disse rådene vil gjøre det bra, poengterer 90-åringen. Aksjeeierskap er jo ifølge ham et positiv sum-spill.

– Faktisk vil en tålmodig og rolig apekatt, som bygger en portefølje ved å kaste 50 dartpiler på en blink over S&P 500-selskapene – over tid – nyte godt av utbytte og gevinster, så lenge den aldri fristes til å endre i det opprinnelige utvalget.

Han oppfordrer likevel alle om å søke eiendeler som skaper formue, som bondegårder, eiendom, og å eie virksomheter.

– Alt som skal til er at tiden går, en indre ro, bred diversifisering, og minimalt med transaksjoner og kostnader. Investorer må aldri glemme at deres kostnader er Wall Streets overskudd. Og i motsetning til min apekatt, arbeider ikke folk på Wall Street for peanøtter.

- Betalte for mye

Berkshires driftsresultat endte på 21,9 milliarder dollar i 2020, en nedgang på ni prosent fra året før.

Buffett nevner også et «stygt» tall i regnskapet for 2020, nemlig nedskrivningen knyttet til stålprodusenten Precision Castparts, som har slitt under pandemien. Nedskrivningen var allerede varslet, og tallfestes på lørdag til hele 11 milliarder dollar. Buffet tar på seg skylden for oppkjøpet i 2016.

– Jeg betalte for mye for selskapet, skriver han. – Ingen villedet meg på noen måte – jeg var rett og slett for optimistisk.

Buffet roser konsernsjefen og sier det er et «flott selskap,» men at han kort og godt regnet feil på inntjeningspotensialet.

25 milliarder dollar i egne aksjer

Siden aksjonærbrevet for et år siden har Berkshire solgt seg ned eller ut av en rekke flyselskaper, men ellers er en av de største investeringene selskapet har gjort, å kjøpe aksjer i sitt eget selskap. Berkshire kjøpte i fjor egne aksjer for nesten 25 milliarder dollar. Tilbakekjøp gjør at hver aksje blir mer verdt, og har om lag samme effekt som utbetaling av utbytte.

Og dette skal selskapet fortsette med:

– Berkshire har kjøpt tilbake mer aksjer siden årsslutt, og vil sannsynligvis redusere antall utestående aksjer ytterligere i fremtiden, sier Buffet.

– Matematikken i tilbakekjøp jobber tregt, men kan være kraftig over tid. Prosessen er en enkel oppskrift på å gi investorer en evig-økende andel i eksepsjonelle selskaper.

Tidligere i februar ble det kjent at Berkshire Hathaway har kjøpt aksjer i telekomgiganten Verizon Communications, forsikringsselskapet Marsh & McLennan og oljegiganten Chevron. Samtidig solgte Berkshire aksjer i teknologiganten Apple. Teknologiselskapet er likevel Berkshires største enkeltinvestering, hvor Berkshire eier 5,4 prosent av selskapet.

Lav avkastning

Berkshires suksess måles av Buffett selv opp mot hvordan aksjene i selskapets portefølje går sammenlignet med den brede S&P 500-indeksen, altså indeksen som i praksis inneholder alle de største og viktigste selskapene i USA.

Selskapet opplevde, som i likhet med de fleste andre aksjer og indekser, at aksjene falt markant i vårer som følge av koronapandemien, men siden tok seg opp igjen. Berkshire endte 2020 med en oppgang på rundt én prosent, mens S&P 500-indeksen steg med over 15 prosent i fjor.

Charlie Munger (venstre) og Warren Buffett har styrt Berkshire Hathaway i en årrekke. Buffett har ikke villet si noe om hvem som skal overta når de to gamlingene dør eller slutter, men «løytnantene» i systemet har gradvis fått mer makt og mer synlige roller.
Charlie Munger (venstre) og Warren Buffett har styrt Berkshire Hathaway i en årrekke. Buffett har ikke villet si noe om hvem som skal overta når de to gamlingene dør eller slutter, men «løytnantene» i systemet har gradvis fått mer makt og mer synlige roller. (Foto: Nati Harnik/AP/NTB)

Et av de største tapene var i det amerikanske flyselskapet Delta Air Lines, som var en av Buffets største investeringer. Berkshire eide rundt 10 prosent av hele selskapet, men i mai 2020 offentliggjorde han at selskapet hadde solgt alle eierandelene i Delta.

– Jeg tror det er visse bransjer, inkludert flyindustrien, som vil bli hardt påvirket på grunn av nedstigningene som følge av hendelser som er utenfor vår kontroll, sa Buffett til CNBC på dette tidspunktet. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.